Frikadellenkoek

Posted in : Hoofdgerecht on by : Greet

Het vleesbrood op grootmoeders wijze of koud gehaktbrood van Peter Goossens (met sjalot & graanmosterd) en warme krieken , dat ik gezien heb in njam op 2.10.2012, smijt op!

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 kg gehakt
  • 4 sneetjes brood
  • 1 scheutje melk
  • 2 eieren
  • 1 el panko of paneermeel
  • 2 potten krieken op sap
  • 1 el maïzena
  • 30 draaien peper – 10 draaien zout – 12,5 g boter

 

Werkwijze:

Opm: maak warm gehaktbrood met koude krieken:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de korsten van het brood en snijd het brood in stukken. Doe het brood in een kom en giet er een scheut melk over, net voldoende zodat het brood de melk volledig opneemt.
  2. Voeg het ei toe. Doe het gehakt in de kom, kruid met peper en zout (niet overdrijven) en meng met de hand = echt smossen.
  3. kneed alles goed (= lucht eruit).Vorm een broodje = maak een bol.
  4. Boter een rechthoekig ovenschaaltje lichtjes in en leg het gehaktbroodje erin. Doe een beetje water in de kom van het gehakt.
  5. Duw het broodje met vochtige handen in een mooie vorm en strijk het glad. Maak wat insnijdingen (ruit) in het broodje. Strooi er 1 el panko of paneermeel over en leg er enkele kleine vlokjes boter (geen 1/2 kg) op.
  6. Bak het broodje af op 180° C gedurende 60’ (een half uur is te weinig).
  7. Laat afkoelen op een bord + rooster.
  8. Warm ondertussen de krieken op. Doe een beetje van het kriekensap in een apart kommetje en roer er 1 el zetmeel door. Giet dit mengsel al roerend beetje bij beetje bij de kokende krieken, tot de jus lichtjes gebonden is, geen confituur!.
  9. Snijd schijfjes, eerste is voor de chef, (niet te dun) van het gehakt en schep er wat kriekjes onder = ernaast + een beetje jus.

Serveer 3 sneden (2 is zo weinig) met een goe stuk brood + boter (ge moet daar niet mee inzitten),

geen aardappelen! Simpel, maar lekker gerecht!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.