kalkoenfiletgebraad


Kalkoenborst met sherrysaus, gecombineerd met suprèmesaus.
 

DIT HEB JE NODIG voor 3 personen:

  • 2 kipfilets: 450 gram
  •  20 gram boter
  • peper
  • zout
  • 1 waterglas château LE LELIX (droge witte wijn)
  • 250 g wortelen
    1/2 zak = binnenste bleekselderij
  • 1/2 liter kookvocht
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • sap van 1/4 citroen
  • 3/4 koffielepel zout
  • peper
    (jus van de kip)
    500 g aardappelen


WERKWIJZE 70′:
GROENTEN
1 Leg een oude krant op het werkblad.
Houd de wortelen bovenaan vast.
Haal met een dunschiller van boven naar onder de schil eraf.
Draai met de wortel.
Snijd de boven- en onderkant eraf met een mes.Snijd ze in de lengte door.
Snijd de 2 helften in de lengte door. Snijd in korte staafjes. Ruim het afval op.

2 Was de bleekselderij.

Snijd hem op een plankje in kleine stukjes.

 

 

3 Vul een kookpot met 3/4 l koud water.
4
Voeg de groenten en peper toe.
Zet een deksel op de pan.
Breng het water aan de kook.
Laat alles 20 minuten koken.

 

GEKOOKTE AARDAPPELEN

Leg een oude krant op het werkblad.
Schil de aardappelen.
Leg ze in een vergiet.
Ruim het afval op.
Spoel de aardappelen af. Zet het vergiet op een bord. Snijd de aardappelen in 4 stukken.

Vul een pot voor de helft met water.
Doe er een koffielepel zout in.
Zet een deksel op de pot.
Breng het water aan de kook.


KIPFILET:
Laat een klont boter bruinen in een kleefpan op stand 9.
Prik een vork in de kalkoenborst. Ga een stap achteruit, zo voorkom je brandwonden indien het vet spat.
Leg de kalkoenborst in de pot. Bak de kalkoenborst 5′  aan op stand 6.
Kruid met peper en zout.
Leg de aardappelen in het kokende water.
Zet de deksel weer op de pot.
Kook de aardappelen 20 minuten.
Draai de kalkoenborst om en bak 5′ op stand 4. Kruid met peper en zout.
Voeg de witte wijn toe aan de kip.
Zet een deksel op de pan.
Laat 10 à 15′ minuten sudderen op stand 4.
 
 

Opruimen

7 Zet de kip van het vuur!
WITTE WIJNSAUS:

Weeg de bloem & de boter af in een creuset pan.

Giet de gekookte aardappelen af.
Giet het  kookvocht in een maatbeker.

8 Smelt de boter in een pot.
Doe er de bloem bij en roer met een klopper tot dit gaat borrelen.
9 Voeg  het kookvocht toe. Tijdens het warmen wordt de saus dikker. Blijf roeren zodat er geen klontjes komen.
Laat 1 minuut doorkoken.
Haal de pot van het vuur.

10 Pers de citroen. Breng de saus op smaak met peper, zout en citroensap.
11  Voeg de jus van de kip toe.
Doe de saus (met een pannenlikker) bij de groenten. Roer met een houten lepel.
Leg de kip erboven. Dien op.

,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.