Misérable met boterroom, een klassieker in de patisserie, deed bij mij een belletje rinkelen! Op kookles voor zoetebekken noteerde ik dat 1/2 van misérable (met siroop, slagroom, kiwivulling & gebrande kokos) genoeg is voor 6 à 7 pers.
Dit heb je nodig voor 2 misérabletaarten (12 à 14 personen):
- wit van 8 eieren = 250 g eiwit
500 g broyage 50/50 of 250 g amandelpoeder + 250 g bloemsuiker
2 x 25 g i.p.v. 50 g suiker
40 g i.p.v. 50 g bloem
Werkwijze:
Zet alles klaar.
Haal alles uit de oven & verwarm de heteluchtoven voor op 175°C i.p.v. 190°C of heteluchtoven op 155 °C. Splits de eieren. Klop 8 eiwitten eerst met de helft van de suiker volle gas stijf tot er hanenkammen verschijnen en je de kom kan omdraaien.
3 Zeef
40 g bloem
met 250 g amandelpoeder
en 250 g bloemsuiker
Spatel = kort onder het eiwit scheppen (om eiwit niet kapot te maken!)
4 Neem een bakplaat 40/30
Boter ze eerst in!
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Vul de bakplaat met deeg.
Smeer open.
5 Bak 30 à 40′ (i.p.v. 20 minuten om de lucht te behouden & omdat de misérabletaart vanbinnen smeuïg zal zijn).
Haal de ietske opgekomen mooie misérablekoek uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Afwerking:
Klop 1 l slagroom (40%)
Snijd 2 kiwi’s in kleine stukjes.
Verdeel de misérable in 2 gelijke delen.
Trampeer de misérable met siroop.
Bedek met een laag slagroom.
Verdeel de kiwi’s over de slagroom.
Leg de tweede helft erop (met de effen kant bovenaan) & trampeer!
Maskeer de misérable met slagroom.
Bedek met gebrande coco’s.
Versier of spuit overhoeks met een gekarteld spuitje en beleg met schijfjes kiwi.)
Ik at op 7.5.’05 makarons bij Peter Goossens en kreeg een tip: het is heel moeilijk!
De vulling kan met een ruim aanbod van smaken: niet te zoet (voor de maag), zout of fruitcoulis: 63 g passie + 125 g aardbei & sap van 1/4 limoen.
Dit heb je nodig:
- wit van 2 eieren
- 62,5 g amandelpoeder + 62,5 g bloemsuiker
- 2 x 6,25 g suiker
- 10 g bloem
- Duo Dessert mousse kokos
- 15 g suiker
- 100 ml koude halfvolle melk
- 200 g boter + 100 g bloemsuiker
- bloemsuiker
Werkwijze:
Zet alles klaar.
Haal alles uit de oven & verwarm de oven voor op 175°C of heteluchtoven op 155 °C.
1 Splits de eieren.
2 Klop 2 eiwitten eerst met de helft van de suiker
volle gas stijf tot er hanenkammen verschijnen
en je de kom kan omdraaien.
*** tip van Peter Goossens: + niet te veel kleurstof
(van in het begin homogeen gemengd) voor macarons!
3 Zeef 10 g bloem met 62,5 g amandelpoeder en 62,5 g bloemsuiker
Spatel = kort onder het eiwit scheppen (om eiwit niet kapot te maken!)
4 Boter een bakplaat of springvorm van 12 cm eerst in!
Bekleed met bakpapier. Spuit rondjes deeg voor macarons.
Laten rusten = gelijkmatig zakken.
of vul de springvorm met deeg. 5 Bak de misérable 20 minuten
(*** tip van Peter Goossens: bak de macarons 15′ op 155°C)
Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Boterroom
Meng in een diepe kom de inhoud van een zakje Duo Dessert mousse kokos,
1 eetlepel suiker en 100 ml koude halfvolle melk.
Klop de bereiding met de mixer op maximale snelheid gedurende 2 minuten.
Roer in een Tupperware vier-in-één-kan+de spatrand de boter romig en voeg de kokosmousse en 100g bloemsuiker geleidelijk toe.
Leg kokosmousse op de onderste laag.
Leg de tweede koek erop met de effen kant naar boven
en druk lichtjes aan.
Bestrijk met een dun laagje kokosmousse-boterroom.
Bestrooi vlak voor het opdienen met bloemsuiker.
Afwerking macarons:
De vulling voor de macarons laten opstijven in de koelkast
Macarons afwerken met de juiste dosering.
Nog even in de koelkast en het ziet er nog leuk uit ook!