kersentaart


Toen ik het recept voor frangipanetaart met kersenconfituur uit Daily Italian las in PLAZA (bijlage bij Het Nieuwsblad & DE GENTENAAR) van 12 & 13 juli 2007, kwam ik op het idee om deze caloriebom: Duitse appeltaart (804 kcal pp), geleerd in de kook-bakles fruittaarten, eens te bereiden met konfituur van kersen.

Frangipanetaart met vetdeeg &  kersenconfituur

Ingrediënten

  • 800 g ontpitte kersen
  • sap van 2 citroenen
  • (kaneel)


  • 325-375 g kersenjam
  • 2 eetlepels kirsch
  • 150 g boter
  • 500 g witte bloem
    250 g boter
    250 g suiker
    2 eieren
    2 zakjes vanillesuiker
    1 koffielepel bakpoeder
    100 g broyage 50/50
    200 g boter (op kamertemperatuur)
    400 g Broyage 50/50
    3 eieren
    100 g witte bloem
    1 losgeklopt ei

Werkwijze:
Laat 800g kersen trekken met het sap van 2 citroenen (& kaneel)

Verwarm de jam. Voeg 150 g boter & 2 eetlepels kirsch toe.

Zanddeeg of vetdeeg: 250 g boter met 250 g suiker en 20 g vanillesuiker 3 minuten kneden met de menghaak van de kenwood. Een voor een 2 eieren toevoegen Goed ondermengen. Nu zeer kort 1 koffielepel bakpoeder & 100 g broyage en 500 g bloem ondermengen. Zet het deeg minstens 1 uur in de koelkast.

Frangipanebeslag:
400 g broyage met 200 g boter opkloppen tot een witte massa.Een voor een 3 eieren toevoegen Goed ondermengen.Spatel er 100 g bloem onder.

Vet bakvormpjes met een hoogte van 4 cm (verkrijgbaar bij Hema of Dille & Camille) in. Het deeg uitrollen op 2 mm dikte. De vorm bekleden met het zanddeeg.
Het frangipannebeslag in een spuitzak doen, en de zanddeeg een vingerdik bespuiten met het beslag. Daar de boter-kirsch-konfituur met een borsteltje op opensmeren. Hierop de uitgelekte kersen leggen.
De overige zanddeeg uitrollen tot 2 mm dikte. Het deeg op de taart leggen. En de zijkanten met de rolstok goed afrollen. Het deeg rijkelijk bestrijken met 1 losgeklopt ei. Versieren met een vork.
Bakken in een oven van 180°C. tot wanneer ze gebakken is (Minimum 45 min. De taart moet goudgeel zijn.) De taart ontvormen.Op een rooster plaatsen .

Als er zanddeeg over is kan deze gebruikt worden om spiegelkoekjes te maken met kinderen.

4 Duw een bol deeg lichtjes plat.
5 Vet een bakplaat in.
6 Steek 2 cirkels van 10 cm doorsnede uit. Steek uit een cirkel een kleinere opening uit van 8 cm.
7 Bak de spiegelkoeken 15 minuten in een warme luchtoven op 160°C.
8 Laat ze afkoelen op een rooster.
9 Suiker de ring na het bakken af. Plaats deze op de cirkel van 10 cm. Vul de binnenzijde van de ring met kersenjam


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.