HomeSoort maaltijd Gebak en taarten Appel-okkernotentaart

Appel-okkernotentaart

Posted in : Gebak en taarten on by : Greet

Ik maak een traditionele carré confiture uit CACAO.
Wedden dat mijn vader & broer het kindergedicht “wie noten lust” voordragen als mijn man nog eens appelstrudel, één van zijn topdesserts  bakt!

Hoor hoe ’t waait , zei Jan tot Piet
morgenvroeg vergeet het niet
vallen er noten te rapen
Goed zei Piet, ze zullen smaken
maar de luierik lag nog te slapen,
te geeuwen en te gapen,
terwijl zijn broer, die vlugger was,
in ’t groene gras, al die noten zat te kraken
Piet, zei Frans, verspeelt zijn kans.
Ik zal maar smullen
Hij kan met doppen zijn zakken vullen.

Dit heb je nodig:

  • 1 vel bladerdeeg
  • Royal Gala
  • Zestes van 1 citroen
  • 2 eetlepels suiker
  • boter
  • 2 eierdooiers + 50 ml water
  • 2 eetlepels rodebessengelei
  • 50 g amandelnoten
  • 50 g walnoten
  • 50 g pistachenoten

Werkwijze:
Verwarm de heteluchtoven voor op 175°C

citroenzestes

  1. Schil de citroen met een dunschiller.
  2. Snijd de schillen in kleine stukjes.
  3. Vul een kleine kookpot met wat water.
  4. Doe een beetje zout in het water.
  5. Laat de citroenschillen koken tot het water geel ziet.
  6. Leg ze in een vergiet.
  7. Spoel de schillen onder stromend water tot wanneer de zoutsmaak verdwenen is.
  8. Dep ze droog.
  1. Snijd de appels met een aardappelmes in 4 stukken.
    Schil de stukken.
    Snijd het klokhuis eruit.
    Snijd de appel in blokjes van 1 cm.Smelt een flink stuk goede boter in een kookpot.
    Doe de stukjes appel, 2 eetlepels suiker, de citroenzestes en de jeneverbessenconfituur erbij.
    Zet een deksel op de pot.
    Verminder het vuur.
    Stoof de appel tot bijna gaar.

Maal de noten fijn met de keukenrobot.

  1. Snijd de randen af zodat je een vierkant bekomt & gebruik ze voor de streepjes.
  2. Leg het bladerdeeg met het bakpapier op een bakplaat .
  3. Leg een reepje deeg langs elke rand, dat zorgt ervoor dat er geen confituur uit loopt.Prik het midden van deeg in.
    Leg een dun laagje appels in het midden.Bedek met een notenjasje.
  4. Leg de de rest van de reepjes diagonaal met tussenafstanden van 1 cm op de vulling.Laat rusten in de koelkast.
  5. Splits 2 eieren.
    Doe de dooiers + 50 ml water in een schaaltje.
    Leg 2 vorken boven elkaar. Klop de eierdooier ermee los.
    Bestrijk met een borstel enkel de randen met losgeklopt eigeel
  6. Bak 15 minuten in de oven.Smelt 70 g boter(Bestrijk met gesmolten ongezouten boter.)

    Oven uitzetten!

    De bladerdeegtaart 180° draaien
    nog 15′ in de oven laten zitten.

Na het bakken de strudel op een rooster leggen.
Bestrijken met opgewarmde confituur.
Opdienen: in carrés snijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.