Oma’s soepballetjes


Uit het koekboek van Vos en Haas: “rol van 100g gehakt ballekes & wentel ze in 1 eetlepel bloem”.
Ik las in tomatensoep met ballekes van PH: schud ze af en laat gaar worden in de soep.
De bloem vormt een korstje rond de ballekes…?

zuiders recept: albondigas con sopa de tomates.
Ingrediënten:

  • 1/2 kg half om half gehakt
  • 1 ei
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 kleine sneden oud brood
  • 2 à 3 eetlepels water
  • 2 eetlepels gemalen peterselie
  • 2 eetlepels bloem uit de voorraadkast
  • 4 koffielepels zout/peper
  • 4 x 800 gram tomatenblokjes
  • 8 ajuinen
  • boter
  • 750 ml medium dry sherry
  • 4 koffielepels thijm
    • 1/2 l water
    • bouillonblokje
    • 70 g ketchup
    • 70 g tomatenpuree of Cirio geconcentreerd of Elvea concentraat

Werkwijze
soepballekes

  1. Doe 2 à 3 eetlepels water in een kom.
  2. Verkruimel het brood.
  3. Week het brood even in de kom met water.
  4. Pel de teentjes knoflook.
  5. Pers ze uit boven de kom met broodkruim.
  6. Meng met de keukenrobot het broodkruim, peterselie, het ei, peper en zout onder het gehakt in de kom.
  7. Maak je handen nat. Rol kleine gehaktballekes.

De bereiding :

  1. Doe bloem in een diep bord.
  2. Wentel de ballekes door de bloem.
  3. Leg ze op een bord.
  4. Laat de olijfolie bruinen in een pan.
  5. Bak de ballekes rondom bruin.
  6. Haal de ballekes uit de pan.
  7. Zet opzij.
  8. Pel de ui.
  9. Snijd de ui in grote stukken. Snijd (met het mes van de keukenrobot) in snippers.
  10. Smelt een klontje boter bij de dezelfde boter.
  11. Bak hierin de ui snel totdat hij er glazig uitziet.
  12. Voeg de tomatenblokjes, het water, het bouillonblokje, de sherry en de tijm, 4 koffielepels zout en 80 draaien van de pepermolen toe.
  13. Zet een deksel op de pan.
  14. Zet de thermostaat van het fornuis op 4.
  15. Laat 5 minuten stoven.
  16. Leg de gehaktballekes in de saus.
  17. Zet een deksel op de pan.
  18. Laat 30 minuten sudderen tot de ballekes gaar zijn.
  19. Voeg de tomatenpuree & de ketchup toe.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.