Uit het koekboek van Vos en Haas: “rol van 100g gehakt ballekes & wentel ze in 1 eetlepel bloem”.
Ik las in tomatensoep met ballekes van PH: schud ze af en laat gaar worden in de soep.
De bloem vormt een korstje rond de ballekes…?
zuiders recept: albondigas con sopa de tomates.
Ingrediënten:
- 1/2 kg half om half gehakt
- 1 ei
- 2 teentjes knoflook
- 2 kleine sneden oud brood
- 2 à 3 eetlepels water
- 2 eetlepels gemalen peterselie
- 2 eetlepels bloem uit de voorraadkast
- 4 koffielepels zout/peper
- 4 x 800 gram tomatenblokjes
- 8 ajuinen
- boter
- 750 ml medium dry sherry
- 4 koffielepels thijm
- 1/2 l water
- bouillonblokje
- 70 g ketchup
- 70 g tomatenpuree of Cirio geconcentreerd of Elvea concentraat
Werkwijze
soepballekes
- Doe 2 à 3 eetlepels water in een kom.
- Verkruimel het brood.
- Week het brood even in de kom met water.
- Pel de teentjes knoflook.
- Pers ze uit boven de kom met broodkruim.
- Meng met de keukenrobot het broodkruim, peterselie, het ei, peper en zout onder het gehakt in de kom.
- Maak je handen nat. Rol kleine gehaktballekes.
De bereiding :
- Doe bloem in een diep bord.
- Wentel de ballekes door de bloem.
- Leg ze op een bord.
- Laat de olijfolie bruinen in een pan.
- Bak de ballekes rondom bruin.
- Haal de ballekes uit de pan.
- Zet opzij.
- Pel de ui.
- Snijd de ui in grote stukken. Snijd (met het mes van de keukenrobot) in snippers.
- Smelt een klontje boter bij de dezelfde boter.
- Bak hierin de ui snel totdat hij er glazig uitziet.
- Voeg de tomatenblokjes, het water, het bouillonblokje, de sherry en de tijm, 4 koffielepels zout en 80 draaien van de pepermolen toe.
- Zet een deksel op de pan.
- Zet de thermostaat van het fornuis op 4.
- Laat 5 minuten stoven.
- Leg de gehaktballekes in de saus.
- Zet een deksel op de pan.
- Laat 30 minuten sudderen tot de ballekes gaar zijn.
- Voeg de tomatenpuree & de ketchup toe.