50 mini Boules de Berlin
Dit heb je nodig :
- 150 gram bloem
- 10 g verse gist (2 klp droge)
- 25 gram boter
- 5 gram suiker
- een mespunt zout
- 60 ml water (4 spl)
- 2 eetlepels ei
- abrikozenjam
voor banketbakkersroom:
- 10 gram puddingpoeder vanille
- 1,5 dl melk
- 25 gram suiker
- 1/4 eierdooier
Werkwijze:
- zet alles klaar.
- Weeg de bloem en de boter af
- Meet 125 ml water af.
- Verwarm 125 ml water tot het lauw is.
- Doe de gist en een beetje lauw water in een beker.
- Maak met 2 koffielepels de verse gist vloeibaar.
- Zeef de bloem met het zout en de suiker in een kom.
- Maak in het midden een kuiltje
- Giet de vloeibare gist in de kuil
- Doe de rest van het water het 1/2 ei en de boter erbij.
- Kneed goed met de mixer.
- Dek het deeg af en laat 20 minuten rusten
- Verdeel het deeg in porties van 10 gram.
- Draai bolletjes
- Leg ze op een beboterde bakplaat. Dek af.
- Laat nog een half uur rijzen.
- Verwarm de frituur op 150 – 160 graden Celsius.
- Neem 2 x 10 & 1 x 5 boules de Berlin voorzichtig op.
- Leg ze in het frituurvet.
- Laat ze bakken tot ze uitgeprutteld zijn. Haal de boules
- de Berlin uit het frituurvet. Laat ze afkoelen.
Banketbakkersroom
- Breek de puddingpoeder met 1 dl melk.
- Splits het ei
- Meng de dooier onder de gebroken puddingpoeder.
- Breng de rest van de melk met de suiker aan de kook zonder erin te roeren!!!
- Voeg de kokende melk bij het mengsel
- Giet het mengsel terug in de kookpot.
- Breng al roerend aan de kook.
- Laat afkoelen.
- Snijd de boules de Berlin door.
- Leg er banketbakkersroom of abrikozenjam tussen.
- Plaats de 2 helften op elkaar.
- Bestrooi met bloemsuiker.