HomeSoort maaltijd soep Vermicellisoep of lettersoep

Vermicellisoep of lettersoep

Posted in : soep on by : Greet

Onder mijn begeleiding bewijzen dat koken = wetenschap  & proeven van Bouillonsoep uit Afrika of Chinese tomatensoep met salami uit Hongarije illustreerde ik met foto’s van een vormingscursus voor monitoren van de stedelijke jeugddienst van Stad Aalst in de Heywijck-villa in Sint-Niklaas.

Ingrediënten voor 9 personen of 8 mokken Oma’s juliennesoep:

  • 750 ml water
  • 1/2 liter water
  • 1 wortel
  • 1/2 selderij (zonder blaadjes)
  • 1 wit van prei
  • 1 kleine aardappel
  • 1 grote ui of sjalot + teentje look
  • 2,5 bouillonblokjes
  • klontje boter
  • 3/4 klp zout of OXO/peper

Hongaars:
Doe 125 gram salami in reepjes in de soep
Dien op met geroosterde geschaafde amandelen uit Bloch: 7 à 10′ in de oven op 200°C

Of

  • 125 gram gehakt voor ballekes + 1 ei + 1 eetlepel zemelen of chapelure
  • 20 g vermicelli of  lettertjes of tapioca (20′ meekoken)
  • Heinz tomato fritto

Werkwijze:

1 Vul een maatbeker met 750 ml water.
Maak je handen nat.
Draai ballekes van het gehakt.
Leg de ballekes in de maatbeker.
Was je handen.

2 Leg een oude krant op het werkblad.
Schil de aardappel.
Spoel hem.
Snijd de aardappel op een plankje in stukjes

3 Pel de ui.
Snijd de ui in grote stukken.
Snipper de ui met een keukenrobot fijn.

4 Maak de prei schoon: snijd de wortelkes eraf. Doe de vuile bladeren weg.
Neem het wit aan het uiteinde vast. Snijd het wit, begin onder je vingers, naar het groen middendoor, en spoel onder stromend water.
5 Was de selder.
6 Neem de wortelen bovenaan vast. Snijd met een dunschiller van boven naar onder het vel eraf.
Draai met de wortel.
Snijd de boven en onderkant eraf met een mes.
Ruim het afval op.

7 Snijd de groenten op een plankje fijn met een aardappelmes of gebruik de rasp van de keukenrobot.

De bereiding

8 Smelt een klontje boter in een grote kookpot. Bak hierin de ui snel totdat hij er glazig uitziet.
9 Voeg de aardappel, de prei, selder en wortelen toe. Roer om met een houten lepel.
10 Voeg 1/2 liter water, de bouillonblokjes en het water met de gehaktballekes toe.
11 Kruid met peper en zout. Zet een deksel op de pot. Laat een half uur sudderen.
12 Voeg de  lettertjes toe. Kijk op de verpakking hoe lang de lettertjes moeten koken.
13 Proef en breng op smaak met peper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.