Scampi saganaki


Pasta met scampi & venkel in pernodsaus of met Ricard geflambeerde scampi
Door “gamba’s met tomaat en feta in de oven” uit het mediterrane dieet kookboek kwam ik op het idee om garidhes saganaki uit Heerlijk Grieks (waarvoor ik de calorieën berekende) in +/- 2 uur te bereiden met Pernod.


Ingrediënten voor 8 personen of hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 1 kg scampi (26/30 & 16/20 blijvend goedkoper bij Aldi)
  • 4 tomaten
  • 1 eetlepel boter/peper/cayennepeper
  • grof zout
  • 2 kleine ajuin
  • 2 eetlepels ketchup
  • 200 ml Metaxa of pastis
  • 2 dl room
  • 18 g maïzena express
  • 200 g geplette feta natuur
  • 1 stokbrood

Werkwijze

1 Laat de scampi 2 à 3 uur ontdooien.
16.30 u: Pel (in 20′) 1 kg (half ontdooide rauwe scampi van winny of Aldi).
Geef een insnede in de rug of snijd ze op een plank open en trek (in 40′) het darmkanaal eruit met keukenpapier! Mijn dochter: “Hebben scampi darmen?, wist ik niet!”)
Leg ze in een kom waarin een rooster ligt.
Leg een deksel op de kom.
Plaats deze in de koelkast.
2 Pel de ui.
Snipper de ui op een plank met een aardappelmes fijn.
Leg hem in een zeef, die je in een pannetje met water hangt.
Blancheer de ajuin kort.
Spoel met koud water.

3 geconcasseerde tomaten
4 tomaten ontvellen = geconcasseerde of dobbelsteentjes van tomaten  in 20′
Breng in een pannetje water aan de kook.
Snijd een kruis in de tomaat. Snijd het kontje uit de tomaat.
Leg de tomaat in water dat gekookt heeft. Tel van 21 tot 31. Haal de tomaat uit het water.
Spoel onder stromend koud water.
Pel ze.
Snijd de tomaat in 4
Ontdoe ze met je duim van de pitjes
Leg ze omgekeerd op een handdoek en snijd op een plank in stukjes.
Leg ze in een kommetje.
Zet opzij.

5 Verwarm de wok voor .

6 Meet de wijn en de room af.
Dep de scampi droog
Smelt 25 g boter & laat tot licht bruinkleuren in een wijde kleefpan op stand 7.

  • Kruid de scampi (2 keer) met 15 draaien peper, 20 draaien van de zoutmolen. Leg de scampo (in 2 keer) in de pan en laat 90 seconden sudderen tot ze mooi roze zijn. Omdraaien en bak nog 90 seconden.
    Voeg cayennepeper toe. Goed omroeren. Zet opzij!

8 Doe de fijn gesneden ajuin in de pan en laat stoven. Goed omroeren. (De ajuin mag niet bruinen).
9 Blus met de Metaxa en giet de room erover. Laat inkoken Kleur met ketchup.
10 Zet het deksel op de pan. Laat een 10 tal minuten zachtjes sudderen. Nu en dan eens omroeren.
11 Voeg de stukjes tomaat toe.
12 Bind de saus met maïzena express. Roer er feta door.

Zet de wok op stand 1 en 2 (warmhouden)
Geef er stokbrood & MARIANNE, SAUVIGNON BLANC 2006, cuvée l’escapade (wit) of Penfolds Koonunga Hill 2005 Sémillon en Sauvingnon blanc, South-Eastern Australia bij

Wijntip uit Magazine, bijlage bij Het Nieuwsblad & DE GENTENAAR van 6 september 2008: Wit, Inzola 2007, Rocca del Geco, IGT Sicilia, Italië. Bij Delhaize € 3,69


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.