Bij ganda ham met warme appel & appelsienensaus past cava Mas Macià brut rosé, te koop bij spar.
Dit heb je nodig :
- 100 g suiker
- 200 ml vers appelsiensap
- 50 ml azijn
- 2 eetlepels water
- 1 eetlepel roze peperbollen
- scheut grand marnier of mandarin Napoleon
- 2 eetlepels marmelade (sinaasappelcofituur)
Verder: - 1/2 appel (8/kg) pp
- suiker
- boter
- pp: 2 fijngesneden schelletjes Ganda Ham of gerookte eendeborstfilet = magret de canard in fijne schijfjes (1 borst = 3p)
- Voor de versiering: een beetje krulsla of korensla
Werkwijze appelen:
De bolle kant van halve geschilde appels inkerven (ruitjes)
Op een beboterde bakplaat: de appels bestrijken met gesmolten boter
bestrooien met suiker en 10′ op 180°C laten garen.
Opm.: Tot hier kan dit recept op voorhand.
Werkwijze appelsiensaus:
suiker + water lichtjes karameliseren
Blussen met azijn. Goed roeren.
Appelsiensap + peperbollen toevoegen. Laten inkoken
Likeur toevoegen. Nog eens laten doorkoken.
Confituur erbij doen. Nog een beetje laten doorkoken (moet nog stromen!)
Voor het opdienen: de appels (met een borstel) nog eens overstrijken met boter en een beetje suiker opdoen.
Onder de grill lichtjes laten kleuren.
Opm.: De appel moet nog krokant zijn. Blijf erbij!
Afwerking: Hesp of eend aan de ene kant van het bord
Appel overgoten met sinaasappelsaus in het midden
Sla aan de andere kant