HomeSoort maaltijd Hoofdgerecht Mignonette met mosterdsaus

Mignonette met mosterdsaus

Posted in : Hoofdgerecht, Saus on by : Greet

Look is geen beste vriend van gebraiseerd witloof zegt Sergio. Hij gebruikt zelf look in stamppot van witloof uit Sergio feest, die ik op smaak bracht met 1 koffielepel zeezout!

BENODIGDHEDEN VOOR 4 PERSONEN:

  • 800 g hespensneden of sautee of varkensmignonette (97 kcal/100 g)
  • boter
  • zout/peper
  • Tierenteyn graanmosterd
  • voor de persillade voor 4 personen:
  • 50g broodkruim
  • 50g boter
  • 1+ 1/2 eetlepel gehakte peterselie (zeker niet meer!)
  • zout/peper
  • 1 teentje knoflook
  • Verder:
    4 stronken witloof (***tip van Peter Goossens: uit volle grond heeft een veel vollere smaak, is veel krachtiger, met een mooie balans tussen zoet & bitter. Op water is iets zachter van smaak & totaal iets anders!)
    boter
    600 g  aardappelen (4)
  • 1/4 ui
  • enkele eetlepels vleesbouillon
    peper & zout/zeezout
    1 eetlepel boter
    teentje look
    (suiker)
    1 eetlepel rode wijnazijn
    scheutje room
    1 eetlepel gehakte peterselie
    1 eetlepel azijn

WERKWIJZE :
witloofstoemp voor 2 à 3 personen:

  1. Schil de aardappel met een dunschiller. Snijd in stukken. Kook 20′.
  2. Pel de look. Pel 1 uitje & versnipper 1/4
  3. Maak het witloof schoon (snijd de hard kern eruit)
  4. Smelt een klontje boter op stand 7.
  5. Fruit het uitje en het teentje look.
  6. Voeg het witloof toe.
  7. Sergio strooit er een beetje suiker op. ***Tip van Peter Goossens: kruid witloof alleen met peper & 1/2 koffielpel zout. Zonder suiker a.u.b.!
  8. Voeg rode wijnazijn en enkele eetlepels (50 ml) vleesbouillon toe.
  9. Zet een deksel op de pot & laat 2 keer 15′ minuten sudderen op stand 4.
  10. Stamp de aardappelen
    Mix het witloof

    Meng het gekaramelliseerd witloof onder de aardappelen.
    Werk af met 1 eetlepel boter, een scheutje room en 1 eetlepel gehakte peterselie.
    Verfris de stampot met 1 eetlepel azijn. Breng op smaak  met 1 koffielepel zeezout.
  11. Maak broodkruim.
    Maal de petersele fijn met een moulinette.


Bio persillade :

  1. Meng met een vork: 50 g boter,
  2. 1+ 1/2 eetlepel gehakte peterselie, zout en peper
  3. en 1 teentje geperste knoflook onder 50 g broodkruim
  1. Bak de mignonetten.
    Verwarm de grill van de oven op 200°C
    Smeer de gebakken mignonetten in met graanmosterd en beleg ze met de persillade.
    Laat (in de pan) mooi goudbruin kleuren onder de grill. (3 minuten)
  2. Warm de stoemp in de magnetron. (5 minuten op 900 watt)

Mosterdsaus light

  1. Breng 100 ml (half)droge witte wijn aan de kook met 200 ml kalfsfond.
  2. Bind met maïzenaexpress.
  3. Roer er op het laatste moment 1 eetlepel graanmosterd van Tierenteyn door.
  4. Voeg de jus van de mignonetten toe.

Gebakken mignonette van kalfsvlees (Geef er wit, ICONA beneventano 2006 bij)
Gebakken varkensoester met château Saint Christoly
Ik vond in Week&nd van 7.11 dat Roodeberg, Western Cape, Zuid-Afrika bij ree hoort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.