Look is geen beste vriend van gebraiseerd witloof zegt Sergio. Hij gebruikt zelf look in stamppot van witloof uit Sergio feest, die ik op smaak bracht met 1 koffielepel zeezout!
BENODIGDHEDEN VOOR 4 PERSONEN:
- 800 g hespensneden of sautee of varkensmignonette (97 kcal/100 g)
- boter
- zout/peper
- Tierenteyn graanmosterd
- voor de persillade voor 4 personen:
- 50g broodkruim
- 50g boter
- 1+ 1/2 eetlepel gehakte peterselie (zeker niet meer!)
- zout/peper
- 1 teentje knoflook
- Verder:
4 stronken witloof (***tip van Peter Goossens: uit volle grond heeft een veel vollere smaak, is veel krachtiger, met een mooie balans tussen zoet & bitter. Op water is iets zachter van smaak & totaal iets anders!)
boter
600 g aardappelen (4) - 1/4 ui
- enkele eetlepels vleesbouillon
peper & zout/zeezout
1 eetlepel boter
teentje look
(suiker)
1 eetlepel rode wijnazijn
scheutje room
1 eetlepel gehakte peterselie
1 eetlepel azijn
WERKWIJZE :
witloofstoemp voor 2 à 3 personen:
- Schil de aardappel met een dunschiller. Snijd in stukken. Kook 20′.
- Pel de look. Pel 1 uitje & versnipper 1/4
- Maak het witloof schoon (snijd de hard kern eruit)
- Smelt een klontje boter op stand 7.
- Fruit het uitje en het teentje look.
- Voeg het witloof toe.
- Sergio strooit er een beetje suiker op. ***Tip van Peter Goossens: kruid witloof alleen met peper & 1/2 koffielpel zout. Zonder suiker a.u.b.!
- Voeg rode wijnazijn en enkele eetlepels (50 ml) vleesbouillon toe.
- Zet een deksel op de pot & laat 2 keer 15′ minuten sudderen op stand 4.
- Stamp de aardappelen
Mix het witloof
Meng het gekaramelliseerd witloof onder de aardappelen.
Werk af met 1 eetlepel boter, een scheutje room en 1 eetlepel gehakte peterselie.
Verfris de stampot met 1 eetlepel azijn. Breng op smaak met 1 koffielepel zeezout. - Maak broodkruim.
Maal de petersele fijn met een moulinette.
Bio persillade :
- Meng met een vork: 50 g boter,
- 1+ 1/2 eetlepel gehakte peterselie, zout en peper
- en 1 teentje geperste knoflook onder 50 g broodkruim
- Bak de mignonetten.
Verwarm de grill van de oven op 200°C
Smeer de gebakken mignonetten in met graanmosterd en beleg ze met de persillade.
Laat (in de pan) mooi goudbruin kleuren onder de grill. (3 minuten) - Warm de stoemp in de magnetron. (5 minuten op 900 watt)
Mosterdsaus light
- Breng 100 ml (half)droge witte wijn aan de kook met 200 ml kalfsfond.
- Bind met maïzenaexpress.
- Roer er op het laatste moment 1 eetlepel graanmosterd van Tierenteyn door.
- Voeg de jus van de mignonetten toe.
Gebakken mignonette van kalfsvlees (Geef er wit, ICONA beneventano 2006 bij)
Gebakken varkensoester met château Saint Christoly
Ik vond in Week&nd van 7.11 dat Roodeberg, Western Cape, Zuid-Afrika bij ree hoort!