Ik vraag mij af hoe die kerstkoekjes met gistdeeg (275 g bloem, 75 g boter, 100 g suiker, 1 ei, 1 lepeltje gist, 3 eetlepels melk) er na 20′ bakken op 230°C ???, zoals in het Geronimo Stilton magazine & de wakkere muis (bijlage bij het nieuwsblad), uitzien!
Dit heb je nodig:
- 1 kg EXTRA bloem
- 1 ei
- 100 gram suiker
- 80 gram verse gist
- 3 en een halve dl water
- 500 gram boter
- 15 gram zout
- Verder: Bakvaste ananas
Werkwijze:
Het deeg
1 Zet alles klaar.
2 Weeg de bloem, de suiker en de gist af.
3 Meet 3 en een halve dl water af.
4 Breek het ei in een kom. Doe de bloem, het water, de gist, de suiker en de boter erbij.
5 Kneed goed met de mixer.
6 Voeg het zout toe.
7 Kneed goed met de mixer.
8 Haal het deeg uit de kom.
3 Banketbakkersroom
Dit heb je nodig:
- 100 gram imperial puddingpoeder vanille
- 1 liter melk
- 200 gram suiker
Werkwijze:
1 Breek de puddingpoeder met 1 dl melk .
2 Breng de rest van de melk met de suiker aan de kook
ZONDER ERIN TE ROEREN!
3 Voeg de kokende melk bij het mengsel.
4 Giet het mengsel terug in de kookpot.
Breng al roerend aan de kook.Laat afkoelen.
5 Klop de koude crème op met de mixer met 2 molentjes.
De taart
Werkwijze:
1 Verwarm de warme lucht oven voor op 200 graden.
2 Rol het gistdeeg uit (met de machine) op 3 à 4 mm dikte.
3 Vet een vorm met schuine rand in.
4 Leg het deeg in de vorm.
Geef goed toe.
Duw de lucht die onder het deeg zit eruit met een stukje deeg.
5 Rol met een deegrol over de randen.
6 Bedek de taartbodem (1 duim dik) met de pasteibakkersroom.
7 ananascompote op de pasteibakkersroom
= fruitpap voor baby’s 4-12 maanden
8 Rol het overige deeg uit op 2 mm dikte en leg deze over de taart. Druk goed af met de deegrol.
9 Breek een ei in een kleine kom.
Klop het ei los met 2 vorken.
Smeer met een borstel de bovenzijde in met losgeklopt ei.
10 Strooi daarop grove kristalsuiker.
11 Bak de taart 20 à 25′ op 200°C.
Ontvorm.
Laat ze afkoelen op een taartrooster.
Deze taart is lauw ook lekker.