Baklava op Vlaamse wijze


Ik maakte brickdeeg (zoals voor tourtière = pastis met appelschijfjes au rum op
la fête du vin in Puy-lévèque) met (1 ei per 100 g “00” bloem)
pastadeeg van Jeroen & rek uit tot (2 x) tafelkleed: 3 eieren -2 dl met ijsblokjes gekoeld water- snuifje zout- (15 ml olijfolie)-1kg bloem (laatst)! Deeg van Sergio: 500 g pastabloem-8 eierdooiers-3 eieren-snufje zout – 5 ml olijfolie 20′ kneden met kenwood in tweede versnelling. Laat in een plasticzak 60′ koelen in de diepvries & overnachten in de frigo.

Vorig jaar vond ik tompoezen, een combinatie van filodeeg met de vulling voor burgemeesterbrood (2954 kcal) en kwam op een idee voor light Baklawa (zonder suikerwater (2296 kcal)) uit het PROEFBOEK OOST-VLAANDEREN.
Turkse tompoes of millefeuille op grootmoeders wijze



Dit heb je nodig voor 10 personen
(5250 kcal)

  • 1/2 l water
  • 1/2 kg suiker uit de voorraadkast
  • 1/2 vanillestok
  • 1/2 appelsien
  • 1/2 citroen
  • (10 x 17 g)= 170 g brickdeeg van croustipâtes (Volgens de culinaire wijzer 2007 moet er brickdeeg in je vriezer zitten)
  • 170 g + 2 eetlepels room
  • 1 eiwit
  • 100 g bloemsuiker
  • 62,5g amandelnoten uit de voorraadkast
  • 62,5g wal- of okkernoten uit de voorraadkast
  • 62,5g pistachenoten uit de voorraadkast

Werkwijze

  1. suikersiroop: Laat 1/2 l water + 1/2 kg suiker + 1/2 vanillestok + sap van 1/2 appelsien + het sap van 1/2 citroen 10 minuten zwaar doorkoken.
  2. Verwarm de heteluchtoven voor op 180°C
  3. Smelt de boter al roerend.
    Afschuimen.
  4. Maal de noten fijn met de keukenrobot.
  5. Klop het eiwit lichtjes op.
    Voeg de bloemsuiker toe.
    Doe er eerst eerst de noten en dan de room bij.
  6. Vet 2 bakplaten in.
  7. Schik 5 vellen brickdeeg (voor de onderkant) op een bakplaat.
  8. Schik 5 vellen brickdeeg (voor de bovenkant) op een bakplaat.
  9. Bestrijk met een pluim of borstel de 5 vellen (voor de onderkant) met gesmolten boter.
  10. Leg een dikke laag de vulling op 5 vellen brickdeeg (voor de onderkant).
    Laat de rand een halve cm vrij en zorg dat geen vulling erop loopt.

Maak nu met een scherp mesje ruitvormige insnijdingen in het bovenste deel.
Leg voorzichtig het ingesneden bovendeel op het onderste en druk de randen goed aan. Strijk de bovenkant van 5 vellen brickdeeg (voor het bovendeel) met een borsteltje in met water.
Bak 20 minuten in de oven


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.