Peter Goossens zijn favoriet gerecht in het voorjaar is hesp en kaassaus zonder melk.
Ingrediënten voor 3 personen:
16 asperges = 1 kg
500 ml kookvocht
50 gram boter
50 gram bloem
zout/peper
1 1/2 klp zout
cayennepeper
muskaatnoot
100 g gruyère (tip van Peter Goossens: geen gorgonzola)
70 g emmenthaler
40 g parmezaan
verder :357 gram = 8 sneden barbecue- ham (of 4x 4 sneden = 4 x 134 g cocks gekookte hesp)
boter
(paneermeel)
Werkwijze:
Op voorhand: asperges in de aspergekoker (duurt 1 uur)
Neem de korf uit de aspergekoker. Schil de asperges met een dunschiller: begin voorbij de top en schil naar het uiteinde toe. Breek de verharde uiteinden af. (10 à 15’)
Doe het afval+zout in de aspergekoker.
Zet het afval onder water. Breng aan de kook. Leg de asperges in een vochtige handdoek in de koelkast.
Schil de aardappelen & plaats in de koelkast.
Giet het afval door een Zeef. Vang Het kookvocht op in een maatbeker van 1l. Vul de aspergekoker met 1 l kookvocht.
Plaats de asperges in de korf in de aspergekoker. Breng het kookvocht aan de kook.
Laat 15 minuten koken
Meet 500 ml kookvocht af & laat afkoelen.
Plaats de uitgedampte asperges in de afgekoelde aspergekoker in de koelkast
18.15 u: Kaassaus: Weeg in een kom 50 g gruyère, 35 g emmentaler & 20 g parmezaan af.
Zet 50 g gruyère, 35 g emmentaler & 20 g parmezaan in een andere kom.
Weeg de boter en de bloem af.
1 Smelt de boter in een pan.
2 Doe er de bloem bij en roer tot dit gaat borrelen.
3 Voeg het kookvocht toe.
Tijdens het warmen wordt de saus dikker. Blijf roeren zodat er geen klontjes komen. Laat 1’ doorkoken.
Haal de pan van het vuur.
4 Breng de saus op smaak met een snuifje cayennepeper, 1 1/2 afgestreken koffielepel zout, 30 draaien van de pepermolen en een snuifje muskaatnoot. Roer er de helft (100 g =1 kom)van de kazen door.
18.20 u: Verwarm de oven voor op 180°C.(Duurt 15’)
18.30 u: Kook de aardappelen
Vet een diepe ovenschotel lichtjes in.
Rol 2 à 3 asperges in een grote snede (of 2 sneden van 34 gram per snede) hesp, en leg in een diepe ovenschotel. Giet de saus over de hesprolletjes.
Verwarm de schotel 15 minuten op 18O°C
Verdeel de rest (100 gram)van de kazen over de schotel. (Strooi er paneermeel over.)
Plaats de schotel 7 minuten onder de grill van de SHARP magnetron.
Dien op met lekkere puree.