Bij het lezen van dit recept in MAGAZINE Smaak merkte ik onmiddellijk op dat Pompoen-appel-wortelsoep (ingrediënten : 10) van pas komt als aperitiefsoepje.
Dit heb je nodig voor 20 borden:
- 4 liter water
- 2 kg pompoen
- 10 wortelen
- 10 uien
- 8 bouillonblokjes
- 50 gram boter
- 15 gram = 3 koffielepels zout
- peper/nootmuskaat/ 10 mespunten saffraan
- 5 appels
- 10 teentjes knoflook
250 ml So light room
Werkwijze :
- Weeg de pompoen & boter af.
- Meet het water af.
- Snijd de pompoen in parten, schil de parten en verwijder de pitten. Snijd het pompoenvlees in grote stukken.
- Pel de teentjes knoflook. Snijd de teentjes overlangs open. Neem de groene kiem eruit.
- Pak de wortelen bovenaan vast. Haal met een dunschiller van boven naar onder de schil eraf.
- Draai met de wortel. Snijd de boven- en onderkant eraf met een mes. Ruim het afval op. Snijd de wortelen op een plankje met een aardappelmes in grote stukken.
- Leg een oude krant op het werkblad. Pel de ui. Snijd de ui in grote stukken. Snipper de ui fijn met de keukenmachine.
- Haal het klokhuis uit de appel met een hartedief. Snijd de appel met een aardappelmes in 4 stukken. Schil de stukken met een dunschiller. Snijd de appel in stukjes.
- Smelt een klontje boter in een grote pan.
- Bak hierin snel de ui totdat hij er glazig uitziet. Voeg de appel toe.
- Voeg de wortelen, 4 liter water, pompoen, Pers de teentjes knoflook uit?, saffraan en de bouillonblokjes toe.
- Kruid met peper en 3 afgestreken koffielepels zout.
- Zet een deksel op de pan. Laat een half uur sudderen.
- Haal de pan van het fornuis. Mix de soep. Wrijf met behulp van een houten lepel door een zeef.
- Klop de room vlak voor het opdienen half op met een garde.
- Schep de soep in een glazen tas.
- Giet de room over de bolle kant van een lepel op de pompoensoep (geeft het uitzicht van bier!)
- Versier met een beetje saffraan