Merelbeekse ananastaart uit een kook-bakles op 10.12.2001 bij mij thuis.
Dit heb je nodig:
- 2 x 260 g bladerdeeg
- bakvaste ananas
- abrikozenjam
- rozijnen
- 4 appels of peren
Frangipanebeslag:
- 200 gr boter (op kamertemperatuur)-
- 400 gr. Broyage 50/50 (amandelpoeder: 599 kcal/100 g)
- 3 eieren
- 100g witte bloem
Werkwijze
Frangipannebeslag:
- 400 g broyage met 200 g boter opkloppen tot een witte massa.
Een voor een 3 eieren toevoegen
Goed ondermengen.
Spatel er 100 g bloem onder.
Vanillepudding
Dit heb je nodig:
- 100 gram imperial puddingpoeder vanille
- 1 liter melk
- 200 gram suiker
Werkwijze:
- Breek de puddingpoeder met 1 dl melk .
- Breng de rest van de melk met de suiker aan de kook ZONDER ERIN TE ROEREN!
- Voeg de kokende melk bij het mengsel.
- Giet het mengsel terug in de kookpot.
- Breng al roerend aan de kook.Laat afkoelen.
- Klop de koude crème op met de mixer met 2 molentjes.
Opbouw van de Normandische appeltaart
Werkwijze:
- Verwarm de warme lucht oven voor op 200 graden.
- Vet een vorm in.
- Leg 1 vel bladerdeeg in de vorm.
Prik het deeg in met een vork.
Rol met een deegrol over de randen. - Bedek de taartbodem eerst (1 duim dik) met de vanillepuddingen dan met frangipannebeslag.
- Doe de ananascompote erop
- Leg het tweede vel bladerdeeg over de taart.
Druk goed af met de deegrol.
Breek een ei in een kleine kom.
Klop het ei los met 2 vorken.
Smeer met een borstel de bovenzijde in met losgeklopt ei.Schil de appelen of peren en snij ze in schijven.
Leg op het deeg.Strooi daarop lichtjes grove kristalsuiker en rozijnen.
- Bak de bladerdeegtaart ongeveer 20 minuten op 200°C.
Verminder de temperatuur van de oven naar 175°C.
Bak de taart nog 5 à 10 minuten.
De taart ontvormen.
Op een rooster plaatsen.Mijn Meetjeslands driekoningengebak afwerken met een laagje opgewarmde abrikozenjam.