HomeSoort maaltijd Hoofdgerecht Dju da’s lekker!

Dju da’s lekker!

Posted in : Hoofdgerecht, Saus on by : Greet

Ik eet rijst i.p.v. spaghetti bij duo van kip & scampi met currysaus, met iets teveel bouillonsmaak! In tussen peter & pan kwam ik op het idee om ananas toe te voegen. Ik constateerde dat mijn wok veel te warm is voor curry met scampi een gezinsbondrecept dat op 22.12.2000 een publicatie kreeg in kookgeheimen!

Dit heb je nodig voor 3 personen (€ 16):

  • 1/2 kg grote scampi
    250 g kipfilet
  • 25 g + 12,5 g boter
  • 45 draaien van de pepermolen/cayennepeper
  • 15 draaien van de zoutmolen
  • 1,5 sjalot
  • 75 ml whisky (balblair)
    175 ml water
    1 kleine
    el PH vis-of groentebouillon
  • 250 ml room
  • 3/4 koffielepel kerrie
  • < 240 g pasta vb farfalle  (ongekookt) of 125 g+ 62,5 g rijst + 2 vleesbouillonblokjes!
  • 1  stokbrood
    2 blikjes ananasblokjes

    Werkwijze:
    Op voorhand:
    Laat de scampi 1 uur ontdooien.
    Pel (in 10′) 1/2 kg (half ontdooide rauwe scampi van winny of Aldi).
    Geef een insnede in de rug of snijd ze op een plank open en trek (in 20′) het darmkanaal eruit met keukenpapier! Mijn dochter: “Hebben scampi darmen?, wist ik niet!”)
    Leg ze in een kom waarin een rooster ligt.
    Leg een deksel op de kom.
    Plaats deze in de koelkast.
    1. Pel de sjalot. Snipper ze fijn
    2. Snijd met een mes de kippenborst op een plank in reepjes.Dep de scampi droog met keukenrol.Meet de whisky af.
    3. Breng in de pastapot 2,4 l water voor de pasta aan de kook. Voor rijst: zie verder.

      Smelt 25 g boter & laat tot licht bruinkleuren in een wijde kleefpan op stand 7.
      Kruid de scampi met 30 draaien peper, 10 draaien van de zoutmolen. Leg de scampo in de pan en laat 90 seconden sudderen tot ze mooi roze zijn. Omdraaien en bak nog 90 seconden.
      Voeg cayennepeper toe. Goed omroeren.
      Doe er de fijngesneden sjalot bij en laat meestoven. Goed omroeren. (De sjalot mag niet bruinen).
      Haal de scampi uit de pan en zet opzij.Blus het aanbaksel met de whisky & 175 ml water.
      Voeg 1 kleine el PH vis-of groentebouillon
      & de room toe.
      Voeg de  curry toe.Breng aan de kook op stand 9. Laat de helft = 10 minuten snel inkoken op stand 7 tot de saus gebonden is. Nu en dan eens omroeren.
    4. Breng 1 l water voor de rijst aan de kook. Verwarm de wok voor.Kook de pasta of rijst zonder deksel. Kijk op de verpakking hoelang de pasta moet koken.Verhit 12,5 g boter in de wok.
    5. Bak de reepjes kip in 2 keer af.
      Leg de eerste op eenb ord.Strooi er 5 draaien grof zout, 15 draaien peper over. Draai het vuur uit!
    6. Giet de pasta af. Niet spoelen.

      De whiskysaus mag goed doorsmaken, bijkruiden met een beetje zout, curry & cayennepeper.
    7. Doe de kip, ananas & de scampi bij de saus.Schud de pasta op en meng in de wokpan onder de saus
      of dien de rijst apart. Geef er stokbrood bij!
    8. Geef er wit, ICONA beneventano 2006
      of chateau des tourtes 2004
      of Santa Cecilia Viognier 2007 Mendoza, Argentinë bij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.