HomeSoort maaltijd soep Witloofsoep met roommousse

Witloofsoep met roommousse

Posted in : soep on by : Greet

Stap-voor-stap kooktechnieken (warm & koud) volgens de regels van de complete kookkunst in de Belgische basiskeuken.
In  een 3 uur durende kooksessie, toverden 10 vrouwen van markant zelf, in mijn keuken, een fijn gerecht op tafel. Kwam jij gezond en wel de winter door… …with grondwitloof in al zijn vormen?

Dit heb je nodig voor 14 personen:

  • 1 liter water
  • 9 stronken witloof
  • 1 preiwit
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 20 gram boter
  • een halve koffielepel zout
  • peper/caeyennepeper
  • 2 eieren
  • 2 dl room
  • zout
  • peper
  • roze garnalen

Werkwijze:
Weeg 2 keer 10 gram boter af
1 Maak het witloof schoon. Was het witloof.Snijd er met een scherp mes aan de wortelkant 1cm van de harde kern uit.
2 Snijd 1 stronk witloof fijn (=in julienne) met een groentemes.
Smelt een klontje boter in een kleine kookpot.
Voeg de witloofsnippers toe. Omroeren met een houten lepel.
Laten stoven als versiering.

3 Snijd 8 stronken witloof met een groentemes in grote stukken.
4 Maak de prei schoon: snijd de wortelkes eraf. Doe de vuile bladeren weg. Neem het wit aan het uiteinde vast. Snijd het wit, begin onder je vingers, naar het groen middendoor, en spoel onder stromend water.
5 Snijd het wit van 1 bot prei met een groentemes op een plank in grote stukken.

6 Smelt een klontje boter in een grote kookpot.
7 Voeg het grof gesneden witloof, de prei en een beetje water toe. Roer om met een houten lepel.
Zet een deksel op de pot.
Laat een beetje stoven.
8 Voeg het water en de bouillonblokjes toe.
Kruid met peper en zout.
Zet een deksel op de pot.
Laat een half uur koken.

De roommousse:
9 Klop de room licht stijf.
10 Splits de eieren.
11 Meng de dooiers onder de room.
12 Voeg zout en peper toe.

Verwarm de grill van de oven voor.

13 Haal de pan van het fornuis. Mix de soep.
14 Giet de soep terug in de kookpot.
Warm de soep lichtjes op.
15 Proef en breng op smaak met peper en zout.
16 Opdienen: Doe een beetje van het apart gestoofde witloof, als versiering, in de soepkommetjes.
Schep er soep boven.
Giet hierop voorzichtig, over de bolle kant van een soeplepel, de mousse.
17 Plaats de soepkommetjes eventjes onder de grill, tot ze mooi goudgeel gekleurd zijn.
Geef er roze garnalen bij.

Opm.: zonder roommousse past deze soep in een dieet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.