Speciale goulash


scan uit 100 wereldberoemde recepten
Cordero al vino rioja uit de Spaanse keuken, met 125 g lamsvlees & salie (meegaren!) bereid ik in mijn weekmenu voor alleenstaanden op dezelfde manier en voeg voor chili con carne: 1 blik rode bonen en een doos vivien gedroogde bonen toe aan goulas uit chefs@kot, laat Goulashsoep (dat mijn dochter doet denken aan tomatensoep en er op de foto in heerlijk elders véél beter uitziet) met ingrediënten van bij ons (heeft weinig voedselkilometers) 90′ pruttelen zonder deksel, bind & breng op smaak met 2 koffielepels zeezout! 

Ik vond dat Malbec Oak aged ’07 van château Latuc, past bij deze Marokkaanse tajine van Jeroen  met tofu.
Ik eet ciftlik kip bij gök II in Gent en voeg voor singles op de Turkse dag courgette toe.

 

Dit heb je nodig: voor 1 persoon

  • 125 g châteaubriand
  • 1 kleine ui
  • 1/2 (groene) paprika
  • 1 tomaat-25 g boter of benecol bakken en smeren
  • 1/2 teentje knoflook
  • 1/2 dun citroenschilletje
  • zout-peper
  • 1/8 koffielepel paprikapoeder
  • 125 ml kippenbouillon (1 blokje)
  • maizena express.
  • 125 g aardappelen

1 Werkwijze:
Meet een halve liter water af.
Breng het water aan de kook in een kleine kookpot.
Los het bouillonblokje erin op.
Meet 125 ml bouillon af.

2 Leg een oude krant op het werkblad.
Schil de aardappelen met een dunschiller.
Leg ze in een vergiet.
Ruim het afval op.
Spoel de aardappelen onder stromend water.
Zet het vergiet op een bord.
Snijd ze in blokjes.

3 Pel de ui.
Snijd de ui in grote stukken.
Snijd de ui met het mes van de keukenrobot in snippers.
Ruim het afval op.

4 Was de paprika
Prik het kroontje eruit.
Snijd door en verwijder de zaadjes.
Snijd de paprika in reepjes.
Leg ze in een kleine kookpot.
Zet de paprikareepjes onder water.
Breng aan de kook.
Laat 1 minuutje doorkoken.
Giet ze boven de gootsteen af door een zeef.
Laat er koud water over stromen.

5 Breng in een pannetje water aan de kook.
Snijd een kruis in de tomaat.
Leg de tomaat in kokend water.
Tel tot 10.
Haal de tomaat uit het water.
Pel ze.
Snijd de tomaat in 2.
Ontdoe ze van de pitjes.

6 Schil de citroen met een dunschiller.
Snijd de schillen in kleine stukjes.
Vul een kleine kookpot met wat water.
Doe een beetje zout in het water.
Laat de citroenschillen koken tot het water geel ziet.
Leg ze in een vergiet.
Spoel de schillen onder stromend water tot wanneer de zoutsmaak verdwenen is.
Dep ze droog.
7 Snijd met een vork en een mes de chateaubriand in kleine stukjes.
Leg ze op een bord.

8 Smelt de helft van de boter in een kleine kookpot.
9 Bak hierin de ui snel totdat hij er glazig uitziet.
10 Laat de rest van de boter bruinen in een grote kookpot.
Ga een stap achteruit, zo voorkom je brandwonden indien het vet spat.
Leg het vlees in de kookpot.
Bak het vlees af, tot het vlees van de pan loslaat.
Draai het vlees om.
Bak de andere kant.
11 Voeg de gefruite uien en de aardappelblokjes eraan toe.
Laat 5 min. meebakken.
12 Voeg de paprika en de tomaten eraan toe en laat 3 min. meebakken.
13 Pel het teentje knoflook.
Snijd het teentje knoflook overlangs open.
Neem de groene kiem eruit.
Pers een half teentje knoflook uit boven de kookpot.
Haal de geperste look met een mes af de lookpers.

 

14 Kruid met peper en een snuifje zout, het fijngesneden citroenschilletje en paprikapoeder.
15 Voeg de bouillon toe.
Laat een half uur sudderen zonder deksel.
16 Bind de saus al roerend met maizena express.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.