Pollak met bloemkool


Ik kwam op het idee om de Hollandaise voor bloemkolen op smaak te brengen met verse kruiden en vond, naar analogie met zeetong uit “Goesting, anders bekeken” de bereidingswijze voor koolvishaasje of koolvisfilet of verse pangasiusfilet.


Dit heb je nodig voor light Hollandse saus:

  • 3 eierdooiers
  • 1/2 citroen
  • 75 ml water
  • 75 ml Riesling
  • 150 g gesmolten boter
  • zout/peper

Werkwijze:
gekookte krielaardappeltjes & bloemkool

  1. Leg een oude krant op het werkblad. Schil de aardappelen met een dunschiller. Leg ze in een vergiet. Ruim het afval op.
    Spoel de krielaardappelen onder stromend water af. Zet het vergiet op een bord.Leg een oude krant op het werkblad. Maak de bloemkool schoon. Ruim het afval op.Vul een pan voor de helft met water en breng dit aan de kook.
    Doe er een koffielepel zout in.Leg de aardappelen met de bloemkool in het kokende water.Zet een deksel op de pan. Kook de aardappelen met de bloemkool 20 minuten.
    Giet ze af.
  1. De oven voorverwarmen op 150°C.
    De gereinigde zeetongen ontdoen van de buitenste graten.
    De vis droogdeppen & door een weing olijfolie halen.
    Kruiden met peper & zout.
    Grillen, zodat er een ruitvorm ontstaat.
    Laat 3′ verder garen in de oven.
    De zeetong is gaar als de filets bovenaan in V-vorm op de graat staan.
    Weeg de boter af& smelt.
    Tip van Yanaika, gezien in de zondag van 3.4.2011:

    Om boter te klaren, smelt je boter in een pan met dikke bodem en laat 15′ staan.
    Schep dan het schuim dat zich boven op de boter vormt af met behulp van een schuimspaan en gooi dit weg.
    Wat overblijft is geklaarde boter.
    Open de fles wijn:
    -Snijd met het lipje, dat zich aan de zijkant bevindt, het loodje door.
    -Neem het loodje boven de kurk weg.
    -Draai de kurkentrekker in de kurk.
    -Trek de kurk eruit.
    -Giet een klein beetje wijn in een glas. Proef of de wijn geen kurksmaak heeft.-Meet de wijn af.
    -Zet de kurk terug op de fles. Plaats de fles in de koelkast.Vul het onderste deel van de bain-marie met water & breng aan de kook.Meet het water af.Splits de eieren
    Doe het water,zout& peper,

    de dooiers, wijn,  in het bovenste deel van bain-marie

    opkloppen tot een romige massa.

    Het bovenste deel wegnemen en er stilaan de gesmolten boter met een houten lepel onderroeren.

    Pers de citroen & voeg het citroensap toe.

    Tip: werk af met 3 takjes gehakte verse dragon, 3 takjes basilicum, 1,5 takje koriander en enkele sprietjes bieslook.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.