Chefkids! Varkensmignonette


Ik maak eens witloofstoemp  i.p.v. witloof & peterselieaardappelen bij kervel-champignonsaus, die ik geïllustreerd heb met foto’s van kalkoenfiletgebraaduit mijn kinderkookboek, op het menu!


Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 stuk varkensfiletgebraad van 900 g
  • 20 g boter
  • 250 g champignons
  • 1 zakje verse kervel of 1/4 doosje diepvrieskervel
  • 1 zakje verse waterkers
  • 150 ml droge witte wijn: château Le Felix
  • 350 ml room
  • zout
  • peper
  • cayennepeper
  • extra of graanmosterd van Tierenteyn
    1 eetlepel PH rundsbouillon
  • citroensap
  • 25 g maizenaxpress of 1 1/2 el maizena + 3/4 glas water
  • 800 g aardappelen – Peterselie
  • 2 pijlen witloof pp-boter-zout


Werkwijze:
Hoe open ik een fles wijn:

  1. Snijd met het lipje, dat zich aan de zijkant bevindt, het loodje door.
  2. Neem het loodje boven de kurk weg.
  3. Draai de kurkentrekker in de kurk.
  4. Trek de kurk eruit.
  5. Giet een klein beetje wijn in een glas.
    Proef of de wijn geen kurksmaak heeft.
    Pluk de waterkers
    (S
    poel de kervel, droog & snijd  met een schaar fijn in een glas.)

Laat een klont boter bruinen in een grote pot op stand 9.
Prik een vork in de mignonette.
Ga een stap achteruit, zo voorkom je brandwonden indien het vet spat.
Leg de mignonette in de pot.
Bak de mignonette 5′ aan op stand 6.
Kruid met peper en zout.
Draai de mignonette om & (Bak de mignonette 5′ aan op stand 6).
Kruid met peper en zout. Doe de witte wijn erbij.
Zet een deksel op de pot. Laat 20 minuten sudderen op stand 4.

Maak de champignons met een borsteltje schoon.
Snijd eerst het steeltje eraf.
Gooi de steeltjes weg.
Snijd de champignons in schijven.
Voeg de champignons bij het vlees.
Van zodra de champignons kleuren doe je de room erbij.
Zet een deksel op de pot & breng aan de kook op stand 7-9.
Laat 20 minuten sudderen op stand 4 ( het vlees ziet na 10′ nog rood).

gestoofd witlof op grootmoeders wijze:

  1. Haal de buitenste bladeren van het witlof.
  2. Leg het witlof in een pan met dikke bodem.
  3. Voeg een bodempje water,
    een halve afgestreken koffielepel zout, en een klont boter toe.
  4. Zet een deksel op de pot en laat 15 minuten stoven.
  5. Draai het witloof om & laat nog 15 minuten stoven.


Gekookte aardappelen

  1. Schil de oude aardappelen
  2. Snijd ze in 4 stukken. Spoel ze
  3. Vul een kookpot met water.
  4. Doe er een koffielepel zout in.
  5. Breng het water aan de kook.
  6. Leg de aardappelen in het kokend water.
  7. Zet een deksel op de kookpot. Kook de aardappelen 20 minuten.
  8. Giet ze af en schud ze op.
  9. strooi er fijngehakte peterselie over.

Spoel en droog de waterkers.

  1. Haal het varkenshespgebraad uit het sap en snijd hem met (een elektrisch) mes in dunne plakken.
  2. Bind de saus met maïzena of maïzena express.
    Breng de saus op smaak met 1 eetlepel PH rundsbouillon, 1 koffielepel zout, tamelijk cayennepeper, 3 grote mespunten mosterd (achterkant van een mes) & een paar druppels citroensap
    Leg de plakken mignonette in de saus.
  3. Voeg (1/4 doosje dievries)kervel toe aan de saus.
    Voeg de waterkers vlak voor het opdienen toe aan de saus.
  4. Leg de plakken mignonette op een schaal.
    Doe er wat saus over.
    Dien de overige saus apart op.
    Dien de peterselie-aardappelen & het witloof in een kom op.

Geef er Cabernet sauvignon bij

,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.