Varkenshaasje met kruidensaus


Varkenshaasje met kruidensaus en Luikse salade Ingrediënten voor 3 personen:

  • 340 g prinsessenbonen (bruto)
  • 2 (uien) of 2 sjalotten
  • peper
  • 12,5 g boter
  • 1/2 koffielepel zout
  • 350 g krielaardappelen van gelijke grootte
  • 12,5 g boter
  • peper/zout
  • 150 g gezouten (gerookt) spek
  • 12,5 g boter
  • 25 ml Xeresazijn
  • 500 g varkenshaasje
  • 12,5 + 7 g boter
  • 100 ml droge witte wijn –
  • 1/2 el maizena
  • + 1/4 glas water
  • 200 ml room
  • 100 ml water
  • +  1 el PH rundsbouillon
  • 1 el gehakte basilicum
  • 1 el gehakte peterselie
  • 2 tomaten

Werkwijze: Op voorhand

Schil de aardappelen niet
Was ze.
kook de aardappelen:
Vul een kookpot met water.
Doe er een koffielepel zout in.
Breng het water aan de kook.
Leg de aardappelen in het kokend water.Zet een deksel op de kookpot. Kook de aardappelen 20’ (15’ is te weinig!)

Breek de uiteinden van de boontjes af.

Vul een ovalen koperen kookpot met 1 l  water.

Breng het water + 10 g zout aan de kook

Leg de getopte boontjes in de kookpot zonder deksel.
Breng het water aan de kook.

Giet de aardappelen af en laat efkes afkoelen.

Blancheer de prinsessenboontjes 8 à 10 minuten in de kookpot zonder deksel.

Giet de boontjes af & spoel voor de kleur, met koud stromend water

Laat ze goed uitlekken.  Spreid ze uit op een bakplaat. Dek af met een handdoek.

Pel de aardappelen en halveer. Plaats afgedekt in de koelkast.

17 u: geconcasseerde of dobbelsteentjes van tomaten
Breng in het pannetje water aan de kook
2 tomaten ontvellen in 10’
Snijd een kruis in de tomaat. Snijd het kontje uit de tomaat.
Leg de tomaat in water dat gekookt heeft. Tel van 21 tot 31. Haal de tomaat uit het water. Spoel onder stromend koud water.
Pel ze. Snijd de tomaat in 4 Ontdoe ze boven een kommetje met je duim van de pitjes en snijd op een plank in stukjes.
Leg ze in het pannetje. Zet opzij. Ruim het afval op

Pel de sjalot.



Versnipper de sjalot
18.30 u: 
Smelt de boter op stand 7

Fruit de sjalot 3’ op stand 7 & 2’ op stand 4.

Kruid met 15 draaien  peper & 0,4 koffielepel = 2 g zout Voeg de boontjes toe. Meng. De oven voorverwarmen op 180°C

1. Snijd het spek met een schaar & de varkenshaasjes in 6 stukjes
2. Kruid elk varkenshaasje met 15 draaien van de pepermolen en 20 draaien zout.
3. Verhit 12,5 g  boter in een kleefpan op stand 9. Bak de varkenshaasjes 5 minuten op stand 9 in de goed hete boter. Voeg 15 draaien van de pepermolen en 20 draaien zout toe aan de andere kant van het vlees. Draai ze om, voeg 7 g koude boter toe en bak 5’ op stand 9
18.40 u: Smelt 12,5 g boter in een wijde kleefpan op stand 6. Laat ze schuimend goudbruin worden. Leg er de aardappelplakken mooi naast elkaar in & bak op stand 6. Draai ze éénmaal om! Kruid met peper & zout. 4. Leg het vlees in een kom & dek af met aluminiumfolie. 5. Blus het braadvet met de witte wijn. Voeg het water, 1 koffielepel PH rundsbouillon toe Breng aan de kook op stand 9. Laat 5’ inkoken op stand 7. Nu en dan eens omroeren Voeg room toe. Breng aan de kook op stand 9.Laat 5’ inkoken op stand 7. Nu en dan eens omroeren Verhit (op de kleinste plaat) een klontje boter in een tefalpan op stand 9. Bak het spek op stand 9 Blus met de azijn. Giet dit over de sperziebonen en meng vervolgens met de aardappelen Zet nog 5’ in de oven om goed warm te worden. Zet de kom met vlees + aluminiumfolie 5’ in de oven.
6. Bind! Kruid de saus met peper & zout. Voeg van het vuur geconcasseerde tomaat, basilicum & peterselie (vlees + jus) toe.
Dien de Luikse salade op.
Zet de pan op een schotelverwarmer. Geef er l’esprit de Latuc bij


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.