Boomstammetjes met meesterlijke boontjes en puree


Een idee uit dagelijkse kost 8.9.2014

Dit heb je nodig:

voor 3 personen (voor 5 personen: x2)

  • 500 g aardappelen
  • 125 ml melk
  • 1/2 koffielepel zout
  • muskaatnoot
  • 25 gram boter
  • 4 boomstammetjes (6 voor 4 personen) of
    4 kippenboomstam(8 boomstammetjes voor 5 personen)
  • 12,5 g boter + olijfolie

    700 g prinsessenbonen (bruto) (1 kg voor 5 personen)
  • 2 sjalotten
  • peper
  • 30 g boter
  •   1 koffielepel zout (1+1/2 koffielepel zout/ kg)Werkwijze Bocuse:
    Op voorhand

Breek de uiteinden van de boontjes af
en breek de boontjes doormidden.
Wassen, uitdruipen (schudden).

Vul een ruime ovalen koperen kookpot voor de helft (tot aan de bollekes) met 2 l water.

Breng water aan de kook met 10 g zout / l.

Leg de getopte boontjes in de kookpot zonder deksel. Breng het water aan de kook + klontje boter.

Kook de prinsessenboontjes 15 minuten 10’ is te weinig!) in de kookpot zonder deksel op een hoog vuur.

Giet de boontjes af & spoel voor de kleur, met koud stromend water. Leg ze 5’ in ijswater tot ze door en door koud zijn.

Schud ze om in een zeef. Laat ze goed uitlekken.
Uitspreiden in een wijde schotel (bakplaat) met een doek erop.Plaats in de koelkast.

Schil de aardappelen, spoel & snijd in 4.

pas de grootte van de tefalpan aan.De boomstammetjes mogen niet tegen elkaar liggen, anders trekken ze jus aan & zijn ze niet krokant!
18.25 u: Laat olijfolie + de boter 10’ op stand 6 schuimend bruin worden.

18.30 u: Pel de sjalot & snijd in ringen.
Smelt de boter op stand 7

Fruit de sjalot 3’ op stand 7 & 2’ op stand 4.

Voeg de boontjes toe.

Zet een deksel op de pot & laat de boontjes verder stoven op stand 4.

Kruid met 30 draaien  peper & 1 koffielepel zout. Meng.
Opm : snijbonen (niet spoelen) + nootmuskaat (proef), + 1 el azijn & toefke mayonaise)

18.35 u: de heteluchtoven voorverwarmen op 150°C.

Verminder het vuur naar stand 4. Laat de boomstammetjes aan een kant 5 minuten bakken tot de warmte de 1/2 (dat zie je aan het verschil in kleur) van het vlees heeft bereikt.
Draai de boomstammetjes om.
Laat aan de andere kant 5 minuten bakken tot de warmte de 1/2
van het vlees heeft bereikt.

Bak de boomstammetjes 15 minuten verder in de heteluchtoven op 150°C.

18.30 u:  Gekookte aardappelen
Vul een kookpot de helft met water. Doe er een koffielepel zout in. Leg de aardappelen in het koude water. Zet een deksel op de kookpot. Breng het water aan de kook. Kook de aardappelen 20 min. Giet ze af
Meet de melk af.
Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot puree.

Meng ze met de warme melk & boter.

Roer zeer goed met een houten lepel tot de puree glad wordt.

Breng op smaak met 1/2 koffielepel zout en muskaatnoot (geen nootmuskaat indien nootmuskaat op de (snij)bonen .

,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.