Slavink en wortelen op oude wijze


Slavink, gekookte aardappelen en wortelen op oude wijze
Ingrediënten voor 3-4 personen:

12,5 g boter
3 – 4 slavinken (6/ 4 P)
(hamburgers met vers spek: flets)
bussel wortelen (500-750g)

75 g boter

75 g  ui
1/2 takje tijm
1/2 blaadje laurier
125 + 160 ml water
1/2 el + 1/2 klp PH kippenbouillon
2 klontjes suiker 

1 koffielepel zout

peper
1/2 el maizena
+ 1/4 glas water
500-g aardappelen
(700 g/ 4 p)

Werkwijze
Op voorhand: Als je groenten moet schoonmaken, leg je best een oude krant op het werkblad, zo kan je alle afval in 1 keer in de vuilnisbak gooien en dat bespaart  opruimwerk achteraf. Of  gooi het afval aan de kippen.

Maak de wortelen schoon. Neem de wortelen bovenaan vast. Snijd met een dunschiller van boven naar onder het vel eraf. Draai met de wortel.
Snijd de boven en onderkant eraf met een mes. Plaats in een handdoek in de koelkast

Snijd de wortelen met een frietsnijder in reepjes. Verdeel de wortelen in balkjes van +/- 2 cm.
Leg ze in de pan voor het vlees.Plaats afgedekt in de koelkast.
Pel de ui
Schil de aardappelen.
Zet alles klaar.

18.00 u: Snipper de ui fijn.
18.05 u: Smelt 75 g boter (op stand 7) in een koperen kookpot voor de wortelen.
Voeg de ui toe.
Fruit de ui 5’.
wortelen + 125 ml water + tijm, laurier +  suiker
1⁄2 koffielepel PH kippenbouillon
peper + 1 koffielepel zout
40’ stoven op stand 4.

18.30 u:  Gekookte aardappelen
Vul een kookpot de helft met water. Doe er een koffielepel zout in. Leg de aardappelen in het koude water.
Zet een deksel op de kookpot.
Breng het water aan de kook. Kook de aardappelen 20 min.
Giet ze af zodra ze gaar zijn en schud ze op.
18.30 u: Verhit 12,5 g boter schuimend bruin een bakpan (die vol moet liggen) op stand 9.
Bak 4 slavinken (zonder papiertjes) onmiddellijk 5’ aan op stand 6. Draai ze om. Bak de andere kant 5’ op stand 4. Zet het deksel op de pan en laat ze op een zacht vuur (stand 2) garen.

Maak saus:
Zet het vlees opzij.
Deglaceer de pan van het vlees met 160 ml water, breng aan de kook & bind + 15 draaien peper
& 1/4 koffielepel zout + 1/2 el PH kippenbouillon

,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.