kaaskroketten “Belleligne”


Met één van de 7 eigen gerechten, samengesteld met opgelegde ingrediënten, deed ik in 2004 mee aan de receptenwedstrijd SPAR.
Dit heb je nodig voor de kaassaus:

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 90 gram Boursin Cuisine naar keuze
  • 70 gram geraspte Belleligne
  • een kwart liter melk
  • 200 gram gezouten spek
  • cayennepeper
  • muskaatnoot
  • een grote halve koffielepel zout
    Dit heb je nodig voor kaaskroketjes voor 15 personen:
  • 1 klein wit brood
  • 7 eieren
  • 1 doosje paneermeel
  • frituurolie
  • verder:
  • gemengde sla
  • maïsolie
  • azijn
  • Bister mosterd Imperiale
  • zout/ peper / snuifje suiker

Werkwijze kaassaus:
1 Zet alles klaar.
2 Weeg de bloem, de boter en kaas af met de weegschaal.
3 Meet de melk af in een maatbeker.

1 Smelt de boter zachtjes in een kookpot. Doe er de bloem bij. Roer met een garde of klopper tot dit gaat borrelen.
2 Als de saus kookt, zet je het vuur laag Roer er de melk met kleine beetjes tegelijk doorheen.
Laat het 1 minuutje doorkoken.Tijdens het warmen wordt de saus dikker. Blijf roeren zodat er geen klontjes komen, en laat je hem pruttelen tot hij dik en romig is.
3 Voeg cayennepeper, muskaatnoot en zout toe. Roer de Boursin Cuisine naar keuze en de geraspte Belleligne erbij. Haal dan de pan van het fornuis.
4 Snijd het spek fijn, of laat het mes van de keukenrobot draaien. Snijd met de keukenrobot het spek snede per snede fijn. Meng het spek met een houten lepel onder de saus

Werkwijze kaaskroketjes:
5 Neem de sneden brood. Prik er met koekjesvormpjes figuurtjes uit.
6 Doe nu kaassaus op de broodjes met behulp van 2 koffielepels.
7 Splits de eieren. Doe het wit van ei in een diep bord. Leg 2 vorken boven elkaar. Klop het wit van ei ermee los.
8 Doe paneermeel in een ander diep bord.
9 Draai met een vork de ramequins eerst door het wit van ei…en dan door het paneermeel.
10 Maak de mosterdvinaigrette: meng 6 eetlepels maïsolie met 2 eetlepels azijn. Voeg 1 koffielepel mosterd, een snuifje suiker, zout en peper toe.
11 Verwarm de frituurketel op 180*C.
Leg de ramequins in het mandje van de frituurketel. Bak de kaasramequins in frituurvet.

Dien op:
Giet de mosterdvinaigrette over de gemengde sla en schik mooi op bordjes.
Leg 1 ramequin op elk bordje.
Geef er een servet bij.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.