In het proefboek (Oost-Vlaanderen) van de Week van de Smaak 2008 vond ik potage au pistou = pesto. Ik herinnerde mij dat ik dit recept 30 jaar geleden moest opzoeken voor een kookles, toen ik voor diëtiste studeerde. Onmiddellijk greep ik naar “koken met kruiden” van Wina Born.
DIT HEB JE NODIG:
• anderhalve liter water
• 250 g sperziebonen (diepvries)
• wit van 2 preien
• 2 aardappelen
• 1 grote ui
• 3 vleesbouillonblokjes
• 2 soeplepels olijfolie
• zout/peper
• een halve liter gezeefde tomaten
Dit heb je nodig:
- 50 g basilicum (= 5 potjes bio basilicum Santa Maria)
- 2 teentjes knoflook
- 50 ml olijfolie
- 2 snuifjes grof zeezout
- Peper
- 40 g parmezaan
Werkwijze
1 Vul het hoog potje (van de staafmixer) met de grof gesneden basilcumblaadjes.
Voeg het gehakte teentje knoflook, 30 draaien van de pepermolen en 2 snuifjes grof zout toe.
Doe de olijfolie erbij en mix tot een groene massa.
2 Leg een oude krant op het werkblad. Schil de aardappelen. Spoel ze af. Snijd de aardappelen op een plankje
in stukjes.
3 Pel de ui. Snijd de ui in grote stukken. Snipper de ui met een keukenmachine fijn.
4 Maak de prei schoon: snijd de wortelkes eraf. Doe de vuile bladeren weg. Neem het wit aan het uiteinde vast. Snijd het wit, begin onder je vingers, naar het groen middendoor, en spoel onder stromend water schoon.
5 Snijd de prei & de boontjes op een plankje fijn met een aardappelmes of gebruik de keukenmachine.
6 Verhit olijfolie in een grote pot.
Bak hierin snel de uien totdat ze er glazig uitzien.
7 Voeg de aardappel, de prei en boontjes toe.
Roer er met een houten lepel door.
8 Voeg het water & de bouillonblokjes toe. Schenk er de gezeefde tomaten bij.
9 Kruid met peper en zout.
Zet een deksel op de pan. Laat een half uur sudderen.
10 Proef en breng op smaak met peper en zout.
11 Voeg de pesto toe en dien onmiddellijk op.
12 Geef er parmezaan bij.