Limburge vlaai & crumble


Limburgse vlaaien uitrollen met de machine, vormpjes uitsteken & beleggen met knibbeltjes… Dat deed ik op een gezellige namiddag rond het thema sprookjesrecepten.

Ingrediënten voor 14 personen

  • 400 gram bloem
  • 2 eieren +1 eierdooier
  • 2 eetlepels suiker (26 g)
  • 20-30 gram verse gist
  • 100 – 133 gram boter
  • 1 koffielepel zout
  • 75 ml water
  • 58-75 ml melk
  • (snuifje kaneel)

Knibbeltjes

  • 300 gram bloem
  • 150 gram boter
  • 120 gram suiker

Werkwijze
1 Zet alles klaar.
2 Weeg de bloem, de gist en de boter af.
3 Meet 75 ml water en 75 ml melk af.
4 Verwarm 75 ml water in een kleine kookpot tot het lauw is. Voel met je vinger.
5 Doe de gist en het lauw water in een beker. Maak met 2 koffielepels de verse gist vloeibaar.
6 Zeef de bloem met het zout in een kom.
7 Maak in het midden een kuiltje.
8 Giet de vloeibare gist in de kuil.
9 Splits het ei. Zet het wit opzij.
10 Doe de eierdooier,75 melk, de suiker en de boter erbij.
11 Kneed goed met de mixer.
12 Dek het deeg af en laat een half uur rusten.
13 Verwarm de oven voor op 200°C
Knibbeltjes
14 Weeg de bloem, de suiker en de boter af.
15 Meng de bloem, de boter en de suiker in een kom.

16 Vet 2 bakplaten in.
17 Rol het deeg uit. Leg het uitgerolde deeg op de bakplaten.
18 Steek vormpjes uit het deeg.
19 Leg hierop knibbeltjes.
20 Laat nog 15 minuten rijzen.
21 Bak de Limburgse vlaai met knibbeltjes 12 minuten in de oven op 200°C.
Leg 2 paar pannenlappen boven elkaar. Haal de bakplaat uit de oven.Maak de Limburgse vlaai met knibbeltjes los. Leg ze op een rooster.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.