Scampiragout in videekes


Door tijgergarnalen met blanke boter uit 5 jaar KOOK, kwam ik op het idee voor scampi in curryroomsaus met rijst op een bedje van prei, een variant op het hoofdgerecht van Marlène de Wouters, als voorgerecht voor 6 personen.

een lekkere combinatie!

Dit heb je nodig voor 3 personen:

  • 12,5 g boter
  • 3 stammen wit van prei
  • 3 eetlepels room of melk

De saus

  • 12,5 gram boter
  • 3 sjalot
  • 2 en een halve dl water een half visbouillonblokje
  • 2 en een halve dl droge witte wijn
  • teentje knoflook
  • peper,zout
  • Verder
  • 5 eetlepels room of 75 ml melk
  • 12,5 gram boter
  • witte maïzenaexpress
  • 1 koffielepel kerrie
  • 10 ml citroensap
  • Verder: 1/2 kg scampi
  • 3 zakjes Uncle Ben’s Langkorrelrijst van 62,5 g
  • 1,5 vleesbouillonblokjes/ 3/4 l water

Werkwijze :

Laat de scampi 2 à 3 uur ontdooien.
Pel (in 10′) 1/2 kg (half ontdooide rauwe scampi van winny of Aldi).
Geef een insnede in de rug of snijd ze op een plank open en trek (in 20′) het darmkanaal eruit met keukenpapier! Mijn dochter: “Hebben scampi darmen?, wist ik niet!”)
Leg ze in een kom waarin een rooster ligt.
Leg een deksel op de kom. Plaats deze in de koelkast.

1 Meet 2 en een halve dl water af.
Breng het water aan de kook in een kleine kookpot.
Los het half visbouillonblokje erin op.
2 Pel de sjalot. Snipper  fijn.
Meet de wijn af. Pel het teentje look.
3 Smelt een klont boter in een grote kookpot.
Laat de sjalot glazig worden in de boter.
Voeg de fumet, de wijn, peper en 1 koffielepel zout toe.
Pers het lookteentje erin uit.

Laat het kookvocht 10′ inkoken tot er 2 en een halve dl overblijft.

4 Was de prei & snijd ze met de keukenrobot fijn.
Smelt een klont boter in een kleine kookpot, voeg de prei, peper, een halve koffielepel zout & 3 eetlepels room toe.
Zet een deksel op de pot. Laat stoven.
Meet 3/4 l water af voor de rijst. Breng aan de kook.

5 Voeg 5 eetlepels room of 75 ml melk toe aan het kookvocht. Breng aan de kook.
6 Bind de saus met maïzena express.
7 Roer er 12,5 g boter door.
8 Breng de saus op smaak met 10 ml sap van limoen of citroensap,1 klp kerrie, peper, zout.
Voeg 1,5 bouillonblokjes toe aan 3/4 l water.

Dompel de kookbuiltjes onder.
Laat 10 minuten zachtjes koken.
Dep de scampi droog. Smelt 25 g boter & laat tot licht bruinkleuren in een wijde kleefpan op stand 7.

  • Kruid de scampi met 15 draaien peper, 20 draaien van de zoutmolen. Leg de scampo in de pan en laat 90 seconden sudderen tot ze mooi roze zijn. Omdraaien en bak nog 90 seconden.
    Voeg cayennepeper toe. Goed omroeren
    & doe ze in de saus.


Neem de kookbuiltjes met een een vork uit het water & laat uitlekken.
Open de kookbuiltjes langs de V-inkeping.
Giet de rijst uit de kookbuiltjes.

Dien op :
Leg gestoofde prei op de borden.
Doe er Scampo-kerrie-wijnsaus bovenop
Schep rijst aan de rand van het bord.

,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.