Klassiekertje: prei-witloofsoep


Vlaamse gezonde light witloof-preisnoep als amuse. 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 liter water
  • 9 stronken Belgisch grondwitloof
  • 1 preiwit of aardappel
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 20 gram  boter
  • een halve koffielepel zout
  • peper/cayennepeper
    Tip van Jeroen: + curry & op het einde + (een kleine?) scheut droge sherry
  • gerookte zalmsnippers of 100 g  roze garnalen

Werkwijze
Weeg 2 keer 10 gram boter af
1 Maak het witloof schoon. Was het witloof.Snijd er met een scherp mes aan de wortelkant 1cm van de harde kern uit.

2 Snijd 1 stronk witloof fijn (=in julienne) met een groentemes.

Smelt een klontje boter in een kleine kookpot.
Voeg de witloofsnippers toe.
Omroeren met een houten lepel.
Laten stoven
als versiering.
3 Snijd 8 stronken witloof met een groentemes in grote stukken.

4 Maak de prei schoon: snijd de wortelkes eraf. Doe de vuile bladeren weg. Neem het wit aan het uiteinde vast. Snijd het wit, begin onder je vingers, naar het groen middendoor, en spoel.
5 Snijd het wit van 1 bot prei met een groentemes op een plank in kleine stukjes.

6 Smelt een klontje boter in een grote kookpot.
7 Voeg het grof gesneden witloof, de prei en een beetje water toe. Roer om met een houten lepel. Zet een deksel op de pot. Laat een beetje stoven.

8 Voeg het water en de bouillonblokjes toe.
9 Kruid met peper en zout. Breng zonder deksel op de pot aan de kook.Laat een half uur koken.
9 Haal de pan van het fornuis. Mix de soep.
10 Giet de soep terug in de kookpot.

Laat de soep  opkoken.
11 Proef en breng op smaak met peper en zout.

Opdienen: Snijd 1 stronk witloof fijn (=in julienne) met een groentemes.
Doe een beetje roze garnalen & Apart versnipperd witloof als versiering in de soepkommetjes.
Schep er soep boven


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.