Alleen al aan de voorbereiding van dit verwesterd Vietnamees wokgerecht had ik een half uur nodig!
Dit heb je nodig voor 4 à 5 personen
- 2 eieren
- 400g = 2 wortelen
- 300g = 2 preien
- 450 g = 1 grote of 2 kleine courgettes
(Tip van jeroen: + oesterzwammen in loempia om kinderen iets nieuws te leren eten: kabouter plop woont daarin = hun huisje opeten)
plantaardige (wok)olie - 500 g varkensfiletkoteletten of varkensspiering
- peper & zout.
- 400 ml Lacroix kalfsfond
- 2 koffielepels zout
- scheut witte wijn
- 50 g boter
- 2 zakjes = 1 pakje voorgekookte amoy wok express noodles
- (Voor loempia: paar druppeltjes sesamolie & beetje soyasaus (= kindvriendelijk) om af te blussen)
+ gember & koriander = feestelijk!)
oestersaus en /of zoetzure saus (ook bij loempia)
Dit heb je nodig:
- ananassap
- suiker (op zicht & proeven)
- tomatenpuree
- cider-(wijn)azijn
- ketchup uit glazen fles
- V8 (flinke scheut + extra) tomatensapachtig secret ingrediënt)
mengen (= kleur van bijde Chinees)
Rustig laten opkoken tot de dikte van een klasieke zoetzure saus - peper & zout
(Tunen voor gasten: + gember, chili, koreander, munt)
In een kannetje gieten
Werkwijze:
1. Kook 2 eieren hard.
wortelen schoonmaken & grof raspen in julienne =lange sliertjes (rolt veel beter op in en loempia) met de rauwkostmolen.
preien schoonmaken & in julienne =lange sliertjes (rolt veel beter op in en loempia) snijden
Laat de eieren schrikken.
courgettes (met een frietsnijder?) in julienne =lange sliertjes (rolt veel beter op in en loempia). (aanstoven met look)
Pel de eieren
Hak (met een mes) het wit en dooier apart & meng.
Snijd de varkenskotelet in reepjes.
2. Verwarm de wok voor!
Bak de vleesreepjes beetje bij beetje in wokolie (zet opzij).
Kruid met peper & zout.
Zet opzij
3. Doe de kalfsfond in de wok.
Breng aan de kook
4. Voeg de groenten + 2 koffielepels zout toe.
Meng het vlees eronder.
Laat de kalfsfond 10 minuten inkoken.
Voeg een scheut witte wijn toe & werk op met 50 g boter in klontjes.
5. Doe er 2 zakjes= 1 pakje voorgekookte amoy wok express noodles 30 seconden in.
6. Doe er de mimosa van ei bij.
Dien op.
Geef er apart soyasaus en/of oestersaus en /of zoetzure saus bij.
Wijntip:
Santa Cecilia Viognier 2007 Mendoza, Argentinë
of Inycon Nero d’Avola 2006 IGT, Rosso di Sicilia, Iltalië.
fingerfood: yakitori of Kalkoenbrochette of met geroosterd varkenshaasje aan een stok uit spaghetti met een schaar met satésaus i.p.v. zoetzure saus.
Dit heb je nodig:
- Gevogeltebrochette gemarineerd van Buurtslagers of kipfilet spiesjes met ananas
- 180 g suiker
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 100 ml wijnazijn
- 1 eetlepel ketchup
- 1 eetlepel maïzena opgelost in 2 eetlepels water
- 1/2 l water
- peper & zout
Werkwijze
Meng 1/2 l water met de wijnazijn, suiker.
Breng aan de kook en roer tot de suiker opgelost is.
Voeg de tomatenpuree & de ketchup toe en breng opnieuw aan de kook.
Bind met de aangelengde maïzena.
Breng op smaak met peper & zout
Geef er TERRAS D’UVA 2006 Rood, Henrique UVA, vinho Regional of Chardonnay 2006 Robert Mondavi Woodbridge of NATHANSON Creek Chardonnay 2006 Turner road Winery uit Californië bij