Bami & yakitori


Alleen al aan de voorbereiding van dit verwesterd Vietnamees wokgerecht had ik een half uur nodig!


Dit heb je nodig voor 4 à 5 personen

  • 2 eieren
  • 400g = 2 wortelen
  • 300g = 2 preien
  • 450 g = 1 grote of 2 kleine courgettes
    (Tip van jeroen: + oesterzwammen in loempia om kinderen iets nieuws te leren eten: kabouter plop woont daarin = hun huisje opeten)
    plantaardige (wok)olie
  • 500 g varkensfiletkoteletten of varkensspiering
  • peper & zout.
  • 400 ml Lacroix kalfsfond
  • 2 koffielepels zout
  • scheut witte wijn
  • 50 g boter
  • 2 zakjes = 1 pakje voorgekookte amoy wok express noodles
  • (Voor loempia: paar druppeltjes sesamolie & beetje soyasaus (= kindvriendelijk) om af te blussen)
    + gember & koriander = feestelijk!)
    oestersaus en /of zoetzure saus (ook bij loempia)

Dit heb je nodig:

  • ananassap
  • suiker (op zicht & proeven)
  • tomatenpuree
  • cider-(wijn)azijn
  • ketchup uit glazen fles
  • V8 (flinke scheut + extra) tomatensapachtig secret ingrediënt)
    mengen (= kleur van bijde Chinees)
    Rustig laten opkoken tot de dikte van een klasieke zoetzure saus
  • peper & zout
    (Tunen voor gasten: + gember, chili, koreander, munt)
    In een kannetje gieten

Werkwijze:
1. Kook 2 eieren hard.

wortelen schoonmaken & grof raspen in julienne =lange sliertjes (rolt veel beter op in en loempia) met de rauwkostmolen.

preien schoonmaken & in julienne =lange sliertjes (rolt veel beter op in en loempia) snijden

Laat de eieren schrikken.

courgettes (met een frietsnijder?) in julienne =lange sliertjes (rolt veel beter op in en loempia). (aanstoven met look)

Pel de eieren

Hak (met een mes) het wit en dooier apart & meng.

Snijd de varkenskotelet in reepjes.
2. Verwarm de wok voor!
Bak de vleesreepjes beetje bij beetje in wokolie (zet opzij).
Kruid met peper & zout.
Zet opzij
3. Doe de kalfsfond in de wok.
Breng aan de kook
4. Voeg de groenten + 2 koffielepels zout toe.
Meng het vlees eronder.
Laat de kalfsfond 10 minuten inkoken.
Voeg een scheut witte wijn toe & werk op met 50 g boter in klontjes.

5. Doe er 2 zakjes= 1 pakje voorgekookte amoy wok express noodles 30 seconden in.
6. Doe er de mimosa van ei bij.

Dien op.

Geef er apart soyasaus en/of oestersaus en /of zoetzure saus bij.


Wijntip:
Santa Cecilia Viognier 2007 Mendoza, Argentinë
of Inycon Nero d’Avola 2006 IGT, Rosso di Sicilia, Iltalië.

fingerfood: yakitori of Kalkoenbrochette of met geroosterd varkenshaasje aan een stok uit spaghetti met een schaar met satésaus i.p.v. zoetzure saus.

 

 

Dit heb je nodig:

  • Gevogeltebrochette gemarineerd van Buurtslagers of kipfilet spiesjes met ananas
  • 180 g suiker
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 100 ml wijnazijn
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel maïzena opgelost in 2 eetlepels water
  • 1/2 l water
  • peper & zout

Werkwijze

Meng 1/2 l water met de wijnazijn, suiker.
Breng aan de kook en roer tot de suiker opgelost is.
Voeg de tomatenpuree & de ketchup toe en breng opnieuw aan de kook.
Bind met de aangelengde maïzena.
Breng op smaak met peper & zout

Geef er TERRAS D’UVA 2006 Rood, Henrique UVA, vinho Regional of Chardonnay 2006 Robert Mondavi Woodbridge of NATHANSON Creek Chardonnay 2006 Turner road Winery uit Californië bij

,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.