Bami & yakitori

Posted in : Hoofdgerecht, Saus on by : Greet

Alleen al aan de voorbereiding van dit verwesterd Vietnamees wokgerecht had ik een half uur nodig!


Dit heb je nodig voor 4 à 5 personen

  • 2 eieren
  • 400g = 2 wortelen
  • 300g = 2 preien
  • 450 g = 1 grote of 2 kleine courgettes
    (Tip van jeroen: + oesterzwammen in loempia om kinderen iets nieuws te leren eten: kabouter plop woont daarin = hun huisje opeten)
    plantaardige (wok)olie
  • 500 g varkensfiletkoteletten of varkensspiering
  • peper & zout.
  • 400 ml Lacroix kalfsfond
  • 2 koffielepels zout
  • scheut witte wijn
  • 50 g boter
  • 2 zakjes = 1 pakje voorgekookte amoy wok express noodles
  • (Voor loempia: paar druppeltjes sesamolie & beetje soyasaus (= kindvriendelijk) om af te blussen)
    + gember & koriander = feestelijk!)
    oestersaus en /of zoetzure saus (ook bij loempia)

Dit heb je nodig:

  • ananassap
  • suiker (op zicht & proeven)
  • tomatenpuree
  • cider-(wijn)azijn
  • ketchup uit glazen fles
  • V8 (flinke scheut + extra) tomatensapachtig secret ingrediënt)
    mengen (= kleur van bijde Chinees)
    Rustig laten opkoken tot de dikte van een klasieke zoetzure saus
  • peper & zout
    (Tunen voor gasten: + gember, chili, koreander, munt)
    In een kannetje gieten

Werkwijze:
1. Kook 2 eieren hard.

wortelen schoonmaken & grof raspen in julienne =lange sliertjes (rolt veel beter op in en loempia) met de rauwkostmolen.

preien schoonmaken & in julienne =lange sliertjes (rolt veel beter op in en loempia) snijden

Laat de eieren schrikken.

courgettes (met een frietsnijder?) in julienne =lange sliertjes (rolt veel beter op in en loempia). (aanstoven met look)

Pel de eieren

Hak (met een mes) het wit en dooier apart & meng.

Snijd de varkenskotelet in reepjes.
2. Verwarm de wok voor!
Bak de vleesreepjes beetje bij beetje in wokolie (zet opzij).
Kruid met peper & zout.
Zet opzij
3. Doe de kalfsfond in de wok.
Breng aan de kook
4. Voeg de groenten + 2 koffielepels zout toe.
Meng het vlees eronder.
Laat de kalfsfond 10 minuten inkoken.
Voeg een scheut witte wijn toe & werk op met 50 g boter in klontjes.

5. Doe er 2 zakjes= 1 pakje voorgekookte amoy wok express noodles 30 seconden in.
6. Doe er de mimosa van ei bij.

Dien op.

Geef er apart soyasaus en/of oestersaus en /of zoetzure saus bij.


Wijntip:
Santa Cecilia Viognier 2007 Mendoza, Argentinë
of Inycon Nero d’Avola 2006 IGT, Rosso di Sicilia, Iltalië.

fingerfood: yakitori of Kalkoenbrochette of met geroosterd varkenshaasje aan een stok uit spaghetti met een schaar met satésaus i.p.v. zoetzure saus.

 

 

Dit heb je nodig:

  • Gevogeltebrochette gemarineerd van Buurtslagers of kipfilet spiesjes met ananas
  • 180 g suiker
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 100 ml wijnazijn
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel maïzena opgelost in 2 eetlepels water
  • 1/2 l water
  • peper & zout

Werkwijze

Meng 1/2 l water met de wijnazijn, suiker.
Breng aan de kook en roer tot de suiker opgelost is.
Voeg de tomatenpuree & de ketchup toe en breng opnieuw aan de kook.
Bind met de aangelengde maïzena.
Breng op smaak met peper & zout

Geef er TERRAS D’UVA 2006 Rood, Henrique UVA, vinho Regional of Chardonnay 2006 Robert Mondavi Woodbridge of NATHANSON Creek Chardonnay 2006 Turner road Winery uit Californië bij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.