Tarta de Santiago


Met het deeg (in weekend glutenvrij = zonder bloem) voor amandelcake uit Sergio feest, bak ik Grote smurfmutsjes.

Amandeltaart uit De keuken van Spanje van Beverly Leblanc

Dit heb je nodig:

  • 280 g bloem
  • 150 g (basterd)suiker
  • 1/2 koffielepel geraspte citroenschil
  • snuifje zout
  • 150 g ongezouten boter
  • 1 ei
  • 1 eetlepel water

Werkwijze:

  1. Doe de bloem + suiker+rasp+ zout in een kom.
  2. Maak de boter met 2 messen klein tot er een kruimelig deeg ontstaat.
  3. Klop het ei los. Voeg het water toe & doe bij het deeg.
  4. Roer het deeg met een vork tot een rulle massa.
  5. Kneed tot een bal & zet 1 uur in de koelkast.
  6. Rol het deeg in kleine porties tot 3 mm uit.
  7. Doe wat bloem op uw handen en bekleed de ingevette springvorm door stukken aan elkaar te passen.
  8. Zet de vorm 15 minuten in de koelkast.
  9. Verwarm de warmeluchtoven voor op 165°C.
  10. Blind bakken: Bedek het deeg met aluminiumfolie & vul de springvorm met gedroogde bonen.
  11. Bak het deeg 12 minuten.
  12. Haal de bonen en de folie weg.
  13. Zet het deeg nog 4 minuten in de oven zodat de bodem droog is.
  14. Haal de vorm uit de oven.

Ingrediënten voor glutenvrije amandelcake

  • 160-175 g malse ongezouten boter
  • 160 g  bloemsuiker-175 g (basterd)suiker
  • 3 grote- 5 eieren
  • 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
  • 1 koffielepel bloem
  • 1 eetlepel amaretto of 1/4 koffielepel amandelessence
  • 175 – 210 g Match amandelpoeder

Werkwijze
Zet alles klaar. Weeg af.
Meng het amandelpoeder en de bloem.
Voeg de amaretto &  sinaasappelschil toe.
2 Roer de boter met de suiker romig.
3 Doe er de eieren bij. Klop met een mix er tot het mengsel er bleek uitziet.

4 Schep de vulling in het koekjesdeeg en strijk glad.
6 Bak 20 à 25 minuten op de bodem van de oven tot de bovenkant goudbruin is.
7 Prik met een lange naald in de koek om te zien of het deeg uitgebakken is. Haal de taart uit de oven.Zet een hoge ronde kom omgekeerd op tafel. Zet de bakvorm op de kom en ontvorm. Laat afkoelen op een taartrooster.

Leg een schoongeboende sint-jacobsschelp (omgekeerd) midden op de taart en bestrooi het gebak met een dikke laag bloemsuiker. Haal de schelp voorzichtig weg, zodat er een gave tekening overblijft.

Voor een amandeltaart van 25 cm doorsnede
Dit heb je nodig voor het koekjesdeeg:


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.