moederschoteltje door kids


Kristel van K3  mengt voor haar kinderen, wortelpuree met gehakt. Ik kwam voor een kookactiviteit met kleuters, op het idee voor 30 l wortelsoep met ballekes van Griekse gehaktrolletjes of soutzoukakia.

Dit heb je nodig voor 30 borden:

  • 2 liter water
  • 4 liter water
  • 2600 gram wortelen
  • 880 gram uien
  • 12 bouillonblokjes
  • 90 gram boter
  • 4 koffielepels zout
  • peper

Werkwijze :
Weeg de uien, de wortelen en de boter af.
Meet het water af.

  1. Leg een oude krant op het werkblad.
    Pak de wortelen bovenaan vast. Haal met een dunschiller van boven naar onder de schil eraf. Draai met de wortel. Snijd de boven- en onderkant eraf met een mes. Ruim het afval op.
    Snijd de wortelen op een plankje met een aardappelmes in grote stukken.
  2. Pel de ui. Snijd de ui in grote stukken. Snipper de ui fijn met de keukenmachine.
    Smelt een klontje boter in een grote pan.
    Bak hierin snel de ui totdat hij er glazig uitziet.
    Voeg de wortelen, 3 liter water en de bouillonblokjes toe.
    Kruid met peper en 2 afgestreken koffielepels zout. Zet een deksel op de pan. Laat een half uur sudderen.
    Haal de pan van het fornuis. Mix de soep.

Ingrediënten

  • Driekwart kg speciaal gehakt
  • 1/2 kop paneermeel
  • zout / peper
  • een halve koffielepel zout
  • 500 g gezeefde tomaten
  • 1 ajuin
  • boter

Werkwijze

1 Meng het paneermeel en peper en zout onder het gehakt in een kom.
Maak je handen nat.
2 Maak eerst ballekes en daarna
3 rolletjes van het gehakt.
Leg ze op en bord.

4 Laat boter bruinen in een pan.
Bak de rolletjes rondom bruin.
Haal de rolletjes uit de pan.
Leg ze op een bord.
Zet opzij.
5 Pel de ui en snijd met het mes van de keukenrobot in snippers.
6 Smelt een klontje boer bij dezelfde boter.
Bak de ui snel tot hij er glazig uitziet.
Voeg de tomaten + 1/2 koffielepel zout & 10 draaien van de pepermolen.
Zet een deksel op de pan.
Laat 5 minuten stoven.
7 Leg de gehaktrolletjes in de saus. Zet een deksel op de pan Laat 15 minuten stoven.

Dien de ballekes (343 kcal/100 g) & de soep apart op. Strooi er eventueel gemalen peterselie op.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.