Bruschetta met Serranoham & brood in de magnetron = “bloed en tranen”-saus in Het koekboek van Vos en Haas & MMMM…PIZZABAGUETTE! uit het DOEBOEK3 WRAPPERS TIME
Ik at geconcasseerde tomaten met lookmayonaise = aïoli & oregano. Tomatencompote met wittewijndressing in Spelen met warm & koud, Smaak Special, bracht mij op het idee om met één streekspecialiteit uit O -Vl deze variant van croque: SMOS bruschetta met mozzarella & Ganda everzwijnham & dragonvinaigrette te bereiden.
Dit heb je nodig
- 6 tomaten (met gedroogde tomaten, gezien in tussen Peter & pan)
- 1/2 sjalot
- 1 teentje knoflook
- olijfolie.
- (peper, zout)
- 3 laurierblaadjes
- boter
- 4 sneetjes stokbrood
- 4 sneden Serrano- of Ganda everzwijnham
- 1 bol mozzarella
- parmezaan.
Verwarm de warmeluchtoven voor op 200°C
6 tomaten ontvellen = geconcasseerde of dobbelsteentjes van tomaten van bomma Huysentruyt in 30′
Breng in een pannetje water aan de kook.
Snijd een kruis in de tomaat. Snijd het kontje uit de tomaat.
Leg de tomaat in water dat gekookt heeft. Tel van 21 tot 31. Haal de tomaat uit het water.
Spoel onder stromend koud water.
Pel ze.
Snijd de tomaat in 4
Ontdoe ze met je duim van de pitjes
Leg ze omgekeerd op een handdoek en snijd op een plank in stukjes.
Leg ze in een kommetje.
Zet opzij.
- Pel de sjalot Snipper de sjalot op een plank met een aardappelmes fijn.
- Fruit 1/2 sjalot & 1 teentje knoflook in olijfolie.
- Voeg de geconcasseerde tomaten, (peper, zout) & 3 laurierblaadjes toe.
- Laat op een zacht vuurtje het vocht verdampen.
- Verwijder het teentje knoflook & de laurierblaadjes.
- Laat (in een pan) boter lichtjes bruinen.
- Bak er kort 4 sneetjes stokbrood in.
- Schik een sneetje Serrano- of Ganda everzwijnham & een sneetje mozzarella op elk sneetje.
- Verdeel de gestoofde tomatenblokjes over de 4 sneetjes stokbrood.
- Bestrooi met parmezaan.
- Verwarm de bruschetta 3 minuten.
Geef er krulsla met dragonvinaigrette bij.
Dit heb je nodig
- 6 eetlepels maïsolie
- 2 koffielepels azijn
- 2 koffielepels dragonazijn
- 2 koffielepels witte wijn
- 1/2- 1 koffielepel mosterd
- 1 druppel honing
- (zout/peper)