HomeSoort maaltijd Saus Blanke boter bij de vis

Blanke boter bij de vis

Posted in : Saus on by : Greet Tags:

Rog met kappertjessaus vond ik de perfecte keukenagenda. Ik las in De Zondag van 23.12.2007 dat “tongfilet in witte wijnsaus van Sergio” ook heerlijk is met pladijs, vis van het jaar 2011 & nu op zijn best.

Ingrediënten voor 3 personen

  • 9 krielaardappeltjes
  • 2 x 50 gram boter
  • 3+1 sjalot
  • 9 tongfilets
  • een halve l water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • een halve dl droge witte wijn (sauvignon)
  • peper,zout?
  • sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 750 g champignons
  • 150 ml olijfolie
  • look
  • peterselie
  • peper
  • zout
  • 75 ml room

Werkwijze:

Gekookte krielaardappelen

 

  1. Spoel ze
  2. Vul een kookpot met water.
  3. Doe er een koffielepel zout in.
  4. Breng het water aan de kook.
  5. Leg de aardappelen in het kokend water.
  6. Zet een deksel op de kookpot.
  7. Kook de aardappelen 20 minuten.
  1. Rol de tongfilets op.
    Steek er een tandenstokertje door.
    Kruid met peper & zout.
    Plaats in de koelkast

Beurre blanc = saus
1 Snijd 6 champignons in schijfjes
Meet een halve l water af.
Breng het water aan de kook in een kleine kookpot.
Los het kippenbouillonblokje erin op.
Meet 3 dl af.
2 Pel de sjalot. Snipper fijn.
3 Smelt een klont boter in een grote kookpot.
Laat de sjalot + 6 champignons in schijfjes+ 1 eetlepel kappertjes glazig worden in de boter.
Voeg de wijn toe.
Laat de helft inkoken
Voeg 3 dl kippenbouillon, 50 g boter, peper en 1 koffielepel zout? toe.
Laat 10 minuten sudderen.
Duxelle van champignons+ look & peterselie

  1. Reinig de champignons met een borsteltje.
    Cutter fijn.Bak ze in een tefal bakpan.
    Voeg look toe.
    Kruid na de baktijd met peper & zout.Werk af met gehakte peterselie en 75 ml room.

1 Zeef de saus.
3 Pers de citroen.
4 Breng de saus op smaak met 2 eetlepels en 2 koffielepels citroensap
, peper, zout?
Roer er, 1 versnipperde sjalot & 1 eetlepel kappertjes door.
Mix.

 

  1. Smelt een klont boter in de pan.
  2. Leg de tongfilets erin.
  3. Voeg droge witte wijn toe.
  4. Zet een deksel op de pan.
  5. Laat ze gaar worden.

Was de peterselie en hak fijn.
Schud de gekookte krielaardappelen op en strooi er peterselie over.
Dien op
1 saus op het bord
2 champignons in het midden

 

afwisselend peterselieaardappelen & tongrolletje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.