Gedurende de feestperiode in ’97 wilde de product manager van Côte d’Or mij uitzonderlijk 30 olifantvormpjes schenken, waarvan de kinderen van de gezinsbond op een kookactiviteit: “côte d’or olifant ontsnapt!” van konden genieten en waarmee ik op 28.3.1998 flantaartjes op een lekkere rekenles maakte.
Ingrediënten voor 15 vormpjes
- Plop-Pudding vanille van Dr. Oetker
- 1/2 l melk
- 7 en een halve dl melk
- 3 eieren
- 150 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 80 gram maizena plus
- Verder: karamelsaus
Werkwijze:
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200°C
- Plop-Pudding
Kook 500 ml melk. Neem van het vuur en voeg een zakje Plop-Pudding vanille toe. Goed roeren en klaar!
Weeg hiervan 250 g af in een kom. - Splits de 3 eieren
- Meng de eierdooiers, de suiker,vanillesuiker, en de maïzena plus met de Plop-Pudding
- Klop het wit, van de 3 eieren stijftot je de kom kan omdraaien.Doe het bij het mengsel
en schep er onder.
- Meet de melk af.
- Voeg toe.
- De juf vet 15 vormpjes in.
- Giet het mengsel in de vormpjes.
- Zet de vormpjes op een bakplaat in de oven.
- Bak de flan 20 minuten op 200°C.
- Verminder de temperatuur van een warme luchtoven naar 175gr C. Verschuif de vormpjes met de minst gekleurde flan in de oven.
- Bak de flan nog 5 à 10 minuten.
- Laat ze afkoelen.Ontvorm. Karamelsaus
Dit heb je nodig volgens Sergio voor 4 personen:
- 125 g suiker
5 g glucopur (glucose) - 25 ml water
15 g boter
100 ml room
- Werkwijze:
Laat de suiker + glucopur + water op een matig vuur (stand 9) koken tot licht bruine karamelkleur.
- Roer niet!
+ boter in blokjes
- Laat dan 15 minuten? koken ZONDER TE ROEREN tot karamelkleur (141°C). Dit is Harde of glazige kraak.
- Haal de pan onmiddellijk van het vuur & voeg de room toe totdat de vloeistof niet meer kookt.
Roer alles goed door elkaar.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur! Giet karamelsaus over de flan.
- Werkwijze: