HomeSoort maaltijd Nagerecht en ijs Flan met karamelsaus “Sergio”

Flan met karamelsaus “Sergio”

Posted in : Nagerecht en ijs on by : Greet

0398654Gedurende de feestperiode in ’97 wilde de product manager van Côte d’Or mij uitzonderlijk 30 olifantvormpjes schenken, waarvan de kinderen van de gezinsbond op een kookactiviteit: “côte d’or olifant ontsnapt!” van konden genieten en waarmee ik op 28.3.1998 flantaartjes op een lekkere rekenles maakte.
Ingrediënten voor 15 vormpjes

Werkwijze:

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 200°C
  2. Plop-Pudding
    Kook 500 ml melk. Neem van het vuur en voeg een zakje Plop-Pudding vanille toe. Goed roeren en klaar!
    Weeg hiervan 250 g af in een kom.
  3. Splits de 3 eieren
  4. Meng de eierdooiers, de suiker,vanillesuiker, en de maïzena plus met de Plop-Pudding
  5. Klop het wit, van de 3 eieren stijftot je de kom kan omdraaien.Doe het bij het mengsel

    en schep er onder.

  6. Meet de melk af.
  7. Voeg toe.
  8. De juf vet 15 vormpjes in.
  9. Giet het mengsel in de vormpjes.
  10. Zet de vormpjes op een bakplaat in de oven.
  11. Bak de flan 20 minuten op 200°C.
  12. Verminder de temperatuur van een warme luchtoven naar 175gr C. Verschuif de vormpjes met de minst gekleurde flan in de oven.
  13. Bak de flan nog 5 à 10 minuten. 
  14. Laat ze afkoelen.Ontvorm. Karamelsaus

Dit heb je nodig volgens Sergio voor 4 personen:

  • 125 g suiker
    5 g glucopur (glucose)
  • 25 ml water
    15 g boter
    100 ml room
     

    1. Werkwijze:
      Laat de suiker +  glucopur +  water op een matig vuur (stand 9) koken tot licht bruine karamelkleur.
    2. Roer niet!
      +  boter in blokjes
    3. Laat dan 15 minuten? koken ZONDER TE ROEREN  tot karamelkleur (141°C).  Dit is Harde of glazige kraak.
    4. Haal de pan onmiddellijk van het vuur & voeg de room toe totdat de vloeistof niet meer kookt.
      Roer alles goed door elkaar.
      Laat afkoelen tot kamertemperatuur!
      Giet karamelsaus over de flan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.