Albondigas


Ik verbeterde rouille van Peter Goossens voor lekkere albondigas met paprikacoulis (con guisantes uit de keuken van Spanje van Bevelry Leblanc) waarmee ik 2 uur zoet ben. Ik verdubbelde de ingrediënten van erwtjes met gehaktballen voor 6 p en constateerde dat mijn passe-vite niet past op een kookpot van 5 l!
Dit heb je nodig voor 3 personen (350 ml saus):

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 5 grote tenen knoflook
  • 70 g gepelde sjalot
  • 2 rode paprika’s
  • 1/2 kg rijpe tomaten + mespunt pili-pili
  • 1 dun reepje vers geraspte sinaasappelschil
  • 1 koffielepel zeezout
  • 1 eetlepel PH rundbouillon

***

  • 1,5 grote ui
  • 600 g gehakt (650 g voor 4 personen)
  • 82,5 g broodkruim van 3/4 klein brood (het kruim van 1 klein brood is voldoende voor 6 p)
  • 1 ei
  • 37,5 g peterselie (uit de diepvries)
  • zout
  • peper
  • verder: 1 ui
  • olijfolie
  • 100 g erwtjes uit de diepvries
  • 1 eetlepel maizena plus + 1/2 glas water

Werkwijze:

  1. 1. 16.45 u : Pel de sjalot & teentjes look
  2. en versnipper.
  3. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s.
  4. Halveer en snijd in stukken.
  5. Verhit de olijfolie op stand 7.
  6. Haal 2 schilletjes van een sinaasappel met een dunschiller
  7. Fruit de sjalot.
  8. Voeg look & paprika’s toe.
  9. Laat 10 minuten zonder deksel stoven op stand 4, totdat de paprika’s zacht zijn, maar niet bruin!
  10. Halveer de tomaten.
  11. Voeg de tomaten,
  12. sinaasappelschil,
  13. 15 draaien peper
  14. & 1 koffielepel zeezout toe.
  15. + 1 eetlepel vleesbouillon & mespunt pili-pili
  16. Laat 45 minuten sudderen ZONDER DEKSEL.
  17. Pel 1.5 ui en rasp hem. Zet het Tupperware raspaardje op een plateautje.

Meng in de kom van de weegschaal:

600 g gehakt
• 1,5 geraspte uien
• 82,5 g geplukt broodkruim van 3/4 klein brood
1 ei
• Weeg 37,5 g peterselie (uit de diepvries) of geciseleerde basilicum af
• 15 draaien zout/15 draaien peper
17.30u: Zet 20 minuten in de koelkast.
Opruimen!
Pel 1 ajuin
& snijd in ringen.
1. Maak je handen nat. Draai 16 balletjes. Was de kom af.
Giet de saus eerst in een roerzeef boven de kom van de
weegschaal. Draai de saus door de roerzeef boven dezelfde kookpot.
2. Verhit olijfolie op stand 9.
Bak de balletjes 5 minuten langs elke kant op stand 6. Doe de balletjes bij de saus.
3. Fruit de uienringen 5 minuten in dezelfde pan op stand 4.
4. Doe de ui + losgeroerd aanbaksel bij de paprika-tomatensaus
(Tot hier werk ik op voorhand, Afwas!)

18.15 u: Verwarm de frituurketel voor en breng de saus al roerend aan de kook op stand 7.
5. Zet een deksel op de pot. Laat 20 minuten sudderen op stand 4.
6. Voeg 100g doperwten uit de diepvries toe.
7. Laat 7 à 10 minuten sudderen op stand 4!
Bind.
Breng op smaak met 15 draaien peper


Dien op met 350 g frieten pp.

 

 

,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.