Pappelkuipjes voor klumpies


Ik herwerkte amandelgaletjes uit Smaak 34 of mogelijkheid 2: citroenkletskoppen. Dit heb je nodig:

 • 60 g bloem
 • 60 g slappe boter
 • 110g suiker S2
 • 10g gezeefd appelsiensap
 • 50g gezeefd citroensap
 • Vanille ijs
 • 1 eierdooier
 • 1 eierdopje kristalsuiker
 • 1 eierdopje champagne of cava of mousserende wijn
 • suiker
 • kaneelpoeder
 • Per persoon: 1/2 jonagold (8/kg)

Werkwijze: Verwarm de heteluchtoven voor op 150° Celsius. Weeg de boter, de bloem en de suiker af. Pers de citroen uit. Weeg 50 gram sap af. Pers de appelsien uit. Weeg 10 gram sap af. Klop met een mixer de bloem, de suiker, de slappe boter en 60g gezeefd sap onmiddellijk in een kom. Vet een tefal baklpaat lichtjes in. Leg met een koffielepel 1 hoopje deeg  per bakplaat. Smeer open tot een cirkel van 7-8 cm diameter. 3 Plaats de bakplaten één voor één in de oven. Bak ongeveer 5 minuten, tot ze donkerbruin kleuren. 4 Laat een halve minuut afkoelen tot je het koekje met een houten spatel kan losmaken. Hang onmiddellijk over een omgekeerd mosterdglas. Laat afkoelen. Verwijder het glas. Appeltjes: Snijd de appel in 4 stukken. Schil de stukken. Snijd het klokhuis eruit. Snijd de appel in blokjes. Smelt een flink stuk goede boter in een kookpot. Bak de stukjes appel kort. Overstrooi met suiker & kaneelpoeder. Zet opzij. Zabaglione 1 Zet de eierdooiers met de champagne en de suiker klaar in het (bovenste) bain marie deel. 2 Breng water aan de kook in het onderste bain marie deel. 3 Plaats de pan met het mengsel au bain marie. 4 Krachtig kloppen (8 vormen) tot de zabaglione schuimig en stevig wordt. Opm.: de zabaglione mag in geen geval koken! Let dus goed op het bain marie Opdienen: Plaats een citroenkletskop op een bord & vul met lauwe jonagold. Overgiet lichtjes met zabaglione. Plaats een bolletje ijs in het appelkuipje. Bestrooi met kaneelpoeder. Leg er een kaneelstok bovenop. Lepel nog wat sabayon op het bord & versier met enkele bosbessen.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.