Jeroens chocoladetaartjes


Maak eens spoken van amandelkoekjes met ganache & meringue, die ik in 2008 vond in ZIN IN meer, met vetdeeg. Serveer deze (heel simpele) zondagse tarteletjes, die smaken zoals ze zijn & waarmee je eens kan uitpakken, met koffie.


Kruimeldeeg
Dit heb je nodig:

  • 1/2 kg bloem + 1 koffielepel bakpoeder
  • 250g malse boter
  • 250g (bloem)suiker
  • 2 eieren- snuifje zout
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • (100 g broyage 50/50)

Zo ga je te werk :
Verwarm de heteluchtoven op 160°C.
Zo kort mogelijk werken
Meng (met K) de boter en de bloemsuiker in de kom van de Kenwood.
Voeg de eieren toe.
Doe op het einde de gezeefde bloem, het snuifje zout en de 2 zakjes vanillesuiker erbij.
Verdeel het deeg in 2 porties. Pak in in huishoudfolie.
Steek 1 portie in de diepvries.
Laat 1 portie rusten in de koelkast (wordt harder & rolt beter uit).

Smelt een beetje boter om in te vetten in een steelpannetje.

  • Dit heb je nodig voor chocoladesaus :
    150 ml room
    100 gram suiker
    50 gram boter
    150 gram fondantchocolade côte d’or

Werkwijze:
Zet alles klaar.
Weeg de boter en de suiker af.
1 Breng in een (creuset?) steelpan (met teut) de room met de suiker aan de kook. 2 Neem de pan van het vuur.
Breek stukjes chocolade in een maatbeker. (eerst in een glazen kom = extra afwas). Voeg boter toe.
Giet er de warme room op.
3 Roer met een klopper tot alles goed gemengd is.

Heteluchtoven voorverwarmen op 160°C
Vet de gekartelde vormpjes met een borsteltje in.
Bebloemen
& afkloppen.
De bloem van het ene vormpje in het andere gieten.
Plank bebloemen.

Snijd stukjes deeg van 22,5 g af.
Duw  plat met je hand & rol (niet te dik & niet te dun) uit.
Bekleed de taartvormpjes
Zet ze op een bakplaat.
Bak ze 15 minuten in een heteluchtoven op 160°C.
Haal ze uit de oven & zet op een schotel!
Verdeel de ganache over de taartjes.
Plaats in de koelkast.
 


Tip van Jeroen:

indien de taartjes moeilijk ontvormen,
de randen opwarmen met een bunsenbrander

 

Schuimspookjes
Dit heb je nodig

  • 5 eieren
  • 200 gram suiker S1

Splits de eieren. Klop 5 eiwitten stijf met de mixer tot je de kom kan omdraaien.
Voeg na 2 minuten kloppen 200 gram suiker S1 beetje bij beetje toe.
Bekleed een ovenplaat met bakpapier.
Leg hierop schuim in de vorm van een spook.
Maak oogjes en een mond met chocoladedruppels.
Plaats de ovenschaal met schuimpjes bovenaan in de oven.
Bak ongeveer 10 minuten op 150 graden Celsius.
Laat de schuimpjes licht afkoelen.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.