bladerdeeghapjes met guacamole


Door toast met avocado in de wakkere muis haal ik dit aperitiefbuffet (dat ik op restaurant in Mauroux als voorgerecht te groot vond): milefeuille met tomaten & guacamole (een recept dat Griet van Herck meebracht uit Honduras, waar ze werkte met straatkinderen) bij gefrituurde artisjok, asperges met vinaigrette nog eens boven.

 

  1. Kook de eieren hard met de  eierkoker.
  2. Laat de eieren schrikken door te spoelen met koud water .
  3. Pel de eieren.

asperges
Werkwijze

  1. Neem de korf uit de aspergekoker. Schil de asperges met een dunschiller: begin voorbij de top en schil naar het uiteinde toe.
  2. Doe het afval in de aspergekoker. Breek de verharde uiteinden af. Plaats de asperges in de uitneembare korf.
  3. Zet het afval onder water. Breng aan de kook.
  4. Giet het afval door een Zeef.
  5. Vang Het kookvocht op.
  6. Vul de aspergekoker met 1 l kookvocht.
  7. Plaats de korf met asperges erin. Breng aan de de kook.
  8. Laat 15 minuten koken.
  9. Laat de asperges afkoelen.

Geef er graanmosterdvinaigrette bij.
Dit heb je nodig

  • 6 eetlepels maïsolie
  • 2 koffielepels azijn
  • 2 koffielepels azijn
  • 2 koffielepels witte wijn
  • 1/2- 1 koffielepel graanmosterd
  • 1 druppel honing
  • (zout/peper)


voor Guacamole

  • 1 geconcasseerde gepelde & ontpitte tomaat
  • 2 rijpe avocado’s
  • mespunt chilipoeder of tabasco
  • 1/2 koffielepel limoensap
  • zout
  • peper
  • verse look

tomaten ontvellen = geconcasseerde of dobbelsteentjes van tomaten van bomma Huysentruyt
Breng in een pannetje water aan de kook.
Snijd een kruis in de tomaat. Snijd het kontje uit de tomaat.
Leg de tomaat in water dat gekookt heeft. Tel van 21 tot 31. Haal de tomaat uit het water.
Spoel onder stromend koud water.
Pel ze.
Snijd de tomaat in 4
Ontdoe ze met je duim van de pitjes
Leg ze omgekeerd op een handdoek en snijd op een plank in stukjes.
Leg ze in een kommetje.
Zet opzij.

voor Guacamole

  1. Schil de avocado’s. Halveer ze & verwijder de pit. Prak ze fijn met een vork.
  2. Pel het teentje look & pers het boven de geplette avocado. Meng goed.
  3. Meng de chilipeper of tabasco onder het avocadomengsel.
  4. Voeg de geconcasseerde tomaat bij het mengsel.
  5. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met zout, peper & limoensap.

Gefrituurde artisjokken
Dit heb je nodig

  • 12 kleine artisjokken
  • 1 citroen maïs –of arachideolie om te frituren
  • 4 el bloem
  • zout / peper
  • grof zeezout
  • stukje oud brood

Zo maak je het

  1. Snijd de artisjokken bij en snijd ze (afhankelijk van de grootte) in de lengte doormidden of in vieren. Wrijf de snijvlakken in met sap van 1 citroen.
  2. Verhit een laag van ongeveer 5 cm. olie in een wokpan. Leg een stukje oud brood in de olie. Als de olie rond het brood pruttelt, is de olie warm genoeg. Meng zout en peper door de bloem en haal de artisjokken door dit mengsel en frituur ze gedurende 1 a 2 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi er het zeezout over.


Dit heb je nodig: voor 6 personen:

  • bladerdeeggebakjes
  • 18 kerstomaten
  • peper/grof zout

Werkwijze:

  1. Vul de zakouskis met guacamole & met 1 teentje geperste look & olijfolie besprenkelde (halve) kerstomaatjes. Kruid met peper & grof zout.
    Plaats 20 minuten in de oven op 140°C.
  2. Versier met rucola

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.