knutsels & gelatinedessert


Als Tante Sidonia eens etiquettegastvrouw wil zijn en zoals Claudia kookt voor vrienden, maakt o.a deze combinatie van anglaise of bavarois van sinaasappel: sinaasappelbavarois deel uit van een dessertbord.

Zin om vrienden te ontvangen en eens gastheer & gastvrouw te zijn zoals Mr. & Mrs. Bouquet?
Ik illustreerde enkele tafelmanieren, gezien in de wakkere muis (bijlage bij Het Nieuwsblad) van 18.10.2009, met 250 decoratietips in kleur van Oetker uit “Garneren en versieren van schotel en tafel”.

Tip 1
Wees beleefd!
– Uw glas niet in één keer leeg drinken!
-Neuspeuteren kan niet!
-Maak geen ruzie!
-Telefoneer niet of kijk geen TV in het bijzijn van uw gasten.

Tip 2:
Gebruik stevige, comfortabele stoelen.
Verschillende soorten kan U overtrekken met een hoes in harmonie met het rood-wit geruite of paars tafellaken met overlangs een gele band (gezien in KOMEN ETEN KIDS).

Tip 3:
Voorzie 60 à 70 cm ruimte per persoon,
zodat de gasten niet met hun ellebogen in elkaars bord zitten.
Zorg dat ze geen last hebben van een tafelpoot!

Tip 4: Stel de he(e)ren voor aan de dame(s) en de jongere personen aan de oudere. Laat iedereen zelf kiezen waar hij/zij wil zitten. Zet nooit 2 dames of 2 heren naast elkaar. De gastheer & de gastvrouw zitten aan het hoofdeinde of aan een ronde tafel tegenover elkaar. Mw. De barones zit rechts naast de gastheer & meneer pastoor links naast de gastvrouw. Zet geen gasten samen die elkaar niet kunnen horen of zien.

Tip 5
Leg naamkaartjes op het servet of stel ze tegen een wijnglas.
Schrijf de voornaam evt. gevolgd door de familienaam of titel op de menukaart.

Tip 6
: Zorg dat de kids hun eigen servet & naamkaartje hebben. Pas het menu aan.
Zet de kinderen aan een aparte tafel, zodat ze van tafel kunnen lopen & zich elders amuseren met speelgoed, boeken of iets waarmee ze rustig zijn.

 

Tip 7:

Servetten steek je in een servetring uit Ketnet kookt of doe er iets creatiefs mee.

 

Tip 8: Champagne in een hoog glas, omwille van de opstijgende bubbels. Glazen staan rechts & het waterglas links boven het bord! Frisdrank dien je op in een wijnglas.
Zet de flessen op tafel, zodat iedereen kan inschenken.


Tip 9

Een onderbord of placemat uit ketnet kookt blijft staan tot voor het dessert.

Het bestek dat u eerst gebruikt
ligt aan de buitenkant.
Gebruik in de oven of in de magnetron voorverwarmde borden.
Het vingerkommetje wordt niet leeg gedronken!
Het is bedoeld om je vingers te spoelen
nadat je met je handen gegeten hebt.

Tip 10
Versier de tafel met “Een handje-de-voorste” uit ketnet kookt & niet met de bloemen die de gasten meebrachten. Geef ze een plaats in de woonkamer.
Als U vb. Spaans kookt kan U attributen uit dat land gebruiken.

Tip 11

Zet genoeg peper-& zoutvaatjes en ook karaffen met water op tafel, zodat je die niet constant moet doorgeven.

Tip 12: Breng geen gasten mee die niet uitgenodigd waren, zonder vooraf te overleggen met de gastheer & de gastvrouw.
Zorg voor sfeerlicht: gebruik staande lampen of kaarsjes. Achtergrondmuziek moet al aanstaan als de gasten aankomen.
De gastheer begroet eerst de dame(s), dan de he(e)r(en) door elkaar de rechterhand te drukken.

Tip 13
Maak gebruik van een serveerwagentje,
zodat U niet voortdurend naar de keuken moet lopen.

Tip 14
Sommige mensen
nemen graag
menuutjes
uit ketnet kookt
als souvenir
mee naar huis.

Tip 15
Plooi uw servet
open op uw schoot
& neem het niet mee naar huis!


Ingrediënten voor 15 personen

  • 5 eierdooiers van kleine eieren (of 4 van grote eieren)
  • 1+ 1/2 eetlepel kristalsuiker
  • 1 scheut champagne of cava
  • 250 ml room (zonder suiker)
  • 2 appelsienen
  • 1 vanillestok
  • 40 gram advocaat
  • 3 gram gelatine
    verder pp:
  • 1 druif
  • een paar (bos)aardbei(en)
  • 1 physalis = Fysaliskersen
  • 1 kers

Werkwijze:
De voorbereiding

  1. Laat 3 gram gelatine 10 minuten weken in koud water.
  2. Splits de eieren
  3. Zet de eierdooiers met de champagne en de suiker klaar in het (bovenste) bain-marie deel.
  4. Pers 2 appelsienen uit. Meng het sap met 1 vanillestok en 1 grote eetlepel advocaat.
    Het appelsiensap met de advocaat even opwarmen en de uitgeknepen gelatine erin oplossen. Onmiddellijk in de koelkast plaatsen.

De bereiding :

  1. Breng water aan de kook in het onderste bain marie deel. Plaats de pan met het mengsel au bain marie. Krachtig kloppen (8 vormen) tot de zabaglione schuimig en stevig wordt.
  2. Opm. : de zabaglione mag in geen geval koken! Let dus goed op het bain marie
  3. Haal de pan van het vuur. De klopper er laten instaan en af en tot doorroeren.
  4. Klop 250 ml room (zonder suiker) licht stijf. De room onder de massa luchtig doorscheppen.
  5. In de koelkast plaatsen. De klopper er laten instaan.

Opdienen

  1. Het appelsiensap+ advocaat (vanillestok uitnemen) mengen met het ei-geelmengsel.
  2. Leg 1 druif+ 1 aardbei in een kommetje.
  3. Daarop 3 eetlepels appelsiensap+eigeel scheppen.
  4. Versier elk kommetje met 3 frambozen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.