Patatas bravas met ketchup


Ik at aardappelblokjes door piratenzwaarden in knutselen met kinderen op een kookles: “op pirateneiland” met partyspiesjes i.p.v. frietvorkjes, zoals in mijn doe-het-zelf-frituur (verkleed als Jommeke).

Ingrediënten per persoon:

  • 250 g = 1 frietaardappel
  • frituurvet
  • zout

Werkwijze:
Gekookte aardappelen

Leg een oude krant op het werkblad. Schil de aardappelen met een dunschiller. Leg ze in een vergiet.
Ruim het afval op.
Spoel de aardappelen onder stromend water af.
Zet het vergiet op een lekschaal.
Snijd de aardappelen in stukjes, of gezien in njam: in dikke frieten van 1,5 – 2 cm dik & 6-9 cm lang voor Pont Neuf-aardappelen.
Vul een kookpot voor de helft met koud water en breng dit aan de kook.
Doe er een koffielepel zout in
Leg de aardappelen in het kokende water.
Kook de aardappelen 10 minuten. (Loopt over, leg een schotelvod rond de pan.)
Giet de aardappelen af in een vergiet en plaats op een rooster.
Laat de aardappelblokjes 15′ uitdampen. Dek af en afkoelen tot kamertemperatuur.

 

Verwarm de frituur voor op 160°C
Giet de aardappelblokjes in het mandje van de frituurketel.
Laat het mandje in de frituurolie zakken.
Bak de aardappelblokjes 3′ voor in de frituur.
Haal de aardappelblokjes in het mandje uit het vet en laat ze uitlekken.Verwarm de frituurketel voor op 180°C
Bak de aardappelblokjes 4′ in de frituur tot ze goudbruin zijn geworden.
Haal de aardappelblokjes in het mandje uit het vet.
Leg keukenpapier in een kom.
Giet de aardappelblokjes in de kom.
Bestrooi met zout. Geef er ketchup bij!


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.