Meetjeslandse stoepetaarten uit Ertvelde, zoals oma ze bakte, te moeilijk? Nee hoor; ik legde je het stap voor stap uit.
Ingrediënten
- 1 vel uitgerolde bladerdeeg
- moes van Boskoop of Elstar
- 1 losgeklopt ei
Werkwijze
1 Verwarm een oven op 180°C.
2 Vet een bakplaat in.
3 Leg 1 onderzetbordje omgekeerd op het vel bladerdeeg.
4 Snijd deze vorm meermaals uit het deeg.
5 Rol dit in het midden nog even uit met een deegrol, zodat de cirkel ovaal wordt.
6 In het midden leg je een 1 eetlepel bakvaste koude moes van appels.
7 De onderste rand van de cirkel maak je een beetje nat.
8 Het bovenste deel wordt op het onderste gelegd (een klein randje van de onderkant is nog zichtbaar.)
9 Draai de appelflap om en leg ze op de bakplaat.
10 Maak je duim nat of duw met een vork de randen de flap van dicht.
11 Bestrijk (P H deed dat met zijn vingers!) de appelflappen met losgeklopt ei, gemengd met een klein beetje water.
12 Versier kruisgewijs met een vork. (ruitjes tekenen)
13 Bak de 10 à 15 minuten appelflappen in de oven.
14 Na het bakken de appelflappen op een rooster leggen om af te koelen.
Geef er Italiaanse Riccadonna (Asti DOCG) of Moscato d’Asti 2005 bij.