Remy de lekkerbek


Ik dokterde  een werkwijze uit voor stripfiguur Remy de rat & constateerde in Piet elders dat ik voor de (houten) lepel van pizzadeeg dubbel zoveel gist en minder boter of olijfolie gebruik.


De lepel van pizzadeeg

Dit heb je nodig voor 17 lepels:

  • 250 gram bloem
  • 12,5 gram verse gist
  • 12,5 gram boter
  • 3/4 koffielepel zout
  • 125 ml water

Werkwijze
1 Zet alles klaar.
2 Weeg de bloem, de gist en de boter af.
3 Meet 125 ml water af.
4 Verwarm 125 ml water in een kleine kookpot tot het lauw is. Voel met je vinger.
5 Doe de gist en een 50 ml lauw water in een beker. Maak met 2 koffielepels de verse gist vloeibaar.
6 Zeef de bloem met het zout in een kom.
7 Maak in het midden een kuiltje.
8 Giet de vloeibare gist in de kuil.
9 Doe de rest van het water en de boter erbij.
10 Kneed goed met de mixer.
11 Dek het deeg af en laat 5 minuten rusten. Verwarm de heteluchtoven voor op 170°C
1 Weeg porties van 25 gram deeg af.
2 Vet 2 bakplaten in.
3 Rol het deeg tot lange saucissen van een halve cm dik. Duw het uiteinde plat.
4 Leg ze op de bakplaten. Laat de lepels 15 minuten rijzen.
5 Bak de lepels 15 minuten in de warmelucht oven op 170°C.
Leg 2 paar pannenlappen boven elkaar. Haal de bakplaat uit de oven.
Laat ze afkoelen op een rooster.

18-19 x Remy de rat van chocolade- & rozijnenbrood
Dit heb je nodig :

  • 1 kg + 50 gram bloem
  • 75 gram verse gist
  • 180 gram gezouten boter
  • 105 gram suiker
  • 3 koffielepels zout
  • 3 dl melk
  • 3 eieren
  • verder
  • 200 g chocoladedruppels & rozijnen
  • M & M/ mini smarties

Het deeg:
Werkwijze:

1 Zet alles klaar.
2 Weeg de bloem,
en de boter af.
3 Meet 4 dl melk af.

1 Verwarm de melk tot ze lauw is.
Doe de gist en een beetje lauwe melk in een beker.
Maak met 2 koffielepels de verse gist vloeibaar.

2 Zeef de bloem met het zout en de suiker in een kom.
3 Maak in het midden een kuiltje.
4 Giet de vloeibare gist in de kuil.
5 Doe de rest van de melk, de eieren en de boter erbij.
6 Kneed goed met de mixer.
7 Dek het deeg af en laat 20 minuten rusten

De broodjes
8 Neem een bakplaat of aluminium folie.
Vet de bakplaat in.
9 Verdeel het deeg in porties van 3 maal 33 gram. (Indien het deeg plakt, doe je er een beetje bloem rond.)
10 Als het deeg in omvang verdubbeld is, moet je de lucht eruit persen door er ongeveer 1 minuut op te slaan.
11 Duw 33 g deeg plat. Leg 1 koffielepel chocoladedruppels in het midden van het deeg. Vouw het deeg rond de chocoladedruppels of kneed 6 g rozijnen in 33 g deeg.
12 Maak 2 bollen deeg eivormig, leg ze boven elkaar en duw ze plat voor het lijjfje.
Leg het op de bakplaat of op bakpapier.Van 2 x 5 g g rol je een saucisse voor de armen. Knip de handjes in.Maak de lepel vast aan 1 handje.
13 Neem 20 g van 50g deeg weg.
Maak hiervan een bolletje en duw het plat voor het kopje
14 en van het overige deeg 2 rolletjes van 10g voor de oren.
15 Van de overige 3 x 3 g g rol je een saucisse voor de staart & de poten. Knip ze in.
16 Breek een ei in een kom.
Klop het los met een vork.
Smeer met een borstel Remy de rat in met ei.

Maak oogjes met M& M & pupillen met mini smarties.Trek het mondje open & maak tanden met suikerparels. Duw het neusje plat.

17 Dek af (met een omgekeerde bakplaat.)
Laat nog een half uur rijzen.
Verwarm de warme lucht oven voor op 200 graden.
18 Bak Remy de rat 12 minuten.

19 Laat ze afkoelen op een taartrooster.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.