Perentaartjes van een bakker


Korstdeeg, een recept dat ik kreeg van Jacky Geerinckx maak ik 1 dag op voorhand. Als er nadat ik deze bereidingen uitgetest heb zanddeeg of vetdeeg van mini bourdaloue- of  frangipanetaart overblijft, bak ik er zoals op 14.2.2001 amandel-of zandkoekjes van.

Ingrediënten

  • peren
  • abrikozenjam
  • 100 g boter/solo
  • 100 g bloemsuiker
  • 8 g vanillesuiker of mespunt vanilline
  • 40 g ei
  • 2 g bakpoeder
  • 40 g amandelpoeder of broyage 50/50
  • 200 g bloem
  • snuifje zout

Werkwijze

boter met bloemsuiker en vanillesuiker 3 minuten kneden met de menghaak van de kenwood.
Ei toevoegen
Goed ondermengen.
Nu zeer kort bakpoeder & broyage en bloem ondermengen.
Zet het deeg minstens 1 uur in de koelkast.
Verwarm de hete luchtoven op 160°C.
Vet de putjes van een flexipanvorm in.
Rol het deeg uit.
Bekleed de putjes van een flexipanvorm met het deeg.
Druk lichtjes aan.
Bak 15 minuten op 160°C.

Het deeg is niet gekleurd!
Laat afkoelen

Meng 100 g boter, 125 g suiker, 1 eetlepel amaretto, 125 g amandelpoeder, 1 eetlepel maïzena met 100 ml melk in een kom.
Kneed (met de moulinette)
Zet 2 uur in de koelkast
of maak

amandelcrème patissière
Ingrediënten

  • 250 ml melk
  • 25 gram maïzena
  • 1 ei+ 2 eierdooiers
  • 40 gram fijne griessuiker
  • 10 g vanillesuiker
  • 50 g marsepein of 85 g amandelpoeder

Werkwijze
pasteibakkersroom

1 Weeg de suiker en maïzena af.
2 Breek de maïzena met een deel van de melk.
3 Splits de eieren. Zet 1 koffielepel eidooier opzij.
Klopt de rest van de dooier los met het Eiwit. Weeeg 10 g af.
4 Meng het ei + de dooier onder de gebroken maïzena.
5 De melk samen met de suiker en de vanillesuiker in een grote pan aan de kook brengen. Zonder erin te roeren!
6 Van het vuur af, al kloppend de warme melk aan het mengsel toevoegen.
7 Giet het mengsel terug in de pan. Breng al roerend aan de kook.
8 Voeg de marsepein of amandelpoeder toe.

Sluit de springvorm opnieuw.
Beleg de afgekoelde bodem met crème.

Snijd met een aardappelmes de peer middendoor.
Snijd elke helft nog eens door.
Verwijder het klokhuis.
Schil de peer met een dunschiller.
Snijd elk stuk met een aardappelmes nog eens in 2.

Leg de peren op de crème.
Druk ze zachjes in de amandelroom.

Bak de taartjes nog een half uur.
Warm de abrikozenconfituur op.
Bestrijk met een borsteltje de peren.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.