sint-honoré (Oude gerechten)


Soezendeeg voor  st.-honré van traiteur waterloos maakte ik met 100 g mix voor soezen -100 ml water – 1 ei: Verwarm water tot het net niet kookt. Doe het ei in een kom en voeg de mix voor soezen toe. Giet onder voortdurend roeren het water erbij. Roer stevig tot je een glad beslag krijgt.

Ingrediënten voor 12 personen

  • 30 gram solo
  • 45 gram bloem
  • 2 kleine eieren
  • snuifje zout
  • 60 ml water
  • bladerdeeg (ontdooid)
  • 100g mix voor pasteibakkersroom van aveve
  • 300 m l melk
  • 2 dl slagroom
  • bloemsuiker
  • ananas /kersen
  • chocoladeglazuur

Werkwijze :
2 Bladerdeeg

De oven voorverwarmen op 200°C.

Vet 12 ronde gekartelde vormpjes in.
Leg 1 dessertbordje omgekeerd op het vel bladerdeeg.
Snijd deze vorm 12 maal uit het deeg.
Bekleed de bakvorm met het deeg.
Het deeg inprikken met een vork.
Bak af in een warmeluchtoven op 175°C ong 12 min

Soezendeeg voor 36 profiteroles = ronde soesjes:
Kookdeeg : dit deeg maak je in een pannetje klaar.
1 Zeef de bloem.
2 Doe de boter in een pannetje en verhit samen met het water.
4 Als het mengsel in de pan gaat koken, haal je het van het vuur af en giet je alle bloem er in één keer bij.
5 Roer het mengsel tot dit glad is, en als een bal van de zijkant loslaat. Dit duurt maar 1 min.
6 Laat het mengsel afkoelen tot je jou vinger erin kan houden
7 Doe er 1 ei bij. Roer erdoor.
8 Doe er dan het tweede ei bij. Weer roeren tot je een dik smeuïg glanzend deeg krijgt.
9 Doe het deeg met behulp van twee koffielepels op de met solo ingevette bakplaat en schuif deze in de oven. Laat 15 min. bakken.op 180°C Kijk dan in de oven. De soezen moeten opgebold en goudbruin zijn. Zet de ovendeur op een kiertje zodat de soezen kunnen afkoelen. Leg ze op een rooster en maak met een mes een gaatje in de zijkant om de stoom eruit te laten.

4 pasteibakkersroom

Klop hiervoor 100 g Mix voor pasteibakkersroom van AVEVEmet 3 dl koude melk in een maatbeker.
Laat even opstijven.

5 gevulde soezen of éclairs

Maak een gat in de zijkant van de soesjes.
Vul ze met een spuitzak of een garneespuit met pasteibakkersroom of slagroom

6 SLAGROOM
Benodigdheden :

  • 200ml room
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ?0g bloemsuiker

Klop de room stijf. Niet te lang kloppen, zodat je geen boter bekomt!

7  chocoladeglazuur

Vraag mama om het aluminium zakje chocoglazuur ongeveer 10 minuten in een pannetje heet water te leggen.
Dan haalt mama het zakje uit het water en ze schudt het heen en weer. Als je in het zakje knijpt voel je of de chocoglazuur al helemaal gesmolten is!
Knip een hoekje van het zakje af.
Giet de vloeibare chocoglazuur in een diep bord. Zet het bord bovenop de pan met kokend water.
Dompel de bovenkant van de soezen in de chocoglazuur.

8 afwerking

Laat kersen en ananas uitlekken in een zeef.
Smeer pasteibakkersroom op de volledig afgekoelde bladerdeegbodem.
Schik hierop 3 soesjes. (Spuit vervolgens op met de slagroom) en versier met ananas en eventueel enkele chocoladegarnituurtjes.

Zet de taart nog 30 minuten zeer koel weg alvorens op te dienen.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.