Kool met witte saus


groenten van de maand januari & de fruitkalender van Velt
Ik wou kalfsblanket bereiden, maar vond geen kalfsvlees.
Voor 3 personen maakte ik gehaktballetjes, 1/2 witte kool in kerriesaus met peterselieaardappelen.
Voor mijn man herleidde (:5) ik balletjes in koninklijke saus!

Ingrediënten voor 3 personen

  • 640 g witte kool (zonder stronk)
  • 500 g kalfs- en varkensgehakt of 160 g speciaal gehakt + 400 g kalfsvlees
  • 1/2 liter melk (of 1/4 liter melk + 1/4 liter kookvocht + 1/2 bouillonblokje)
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 0,75 g nootmuskaat of 1 koffielepel kerriepoeder
  • 3/4 koffielepel zeezout
  • zwarte peper
    Verder: 600 g bloemige aardappelen-peterselie (diepvries)

Werkwijze om 17.45 u:

  1. Schil de bloemige aardappelen
  2. Snijd ze in 4 stukken. Spoel ze

Ik bewaarde het kook, Spar magazine van vorig jaar, waarin ik vond hoe je een witte kool te lijf gaat.
Maak de kool schoon en verwijder de buitenste bladeren.
Snij een stuk van de stronk af.
Spoel onder koud water.
Snijd in 2 parten (van 1 part kan je een kaasmuis maken)
Snijd de andere helft nog eens in 2.

Verwijder de harde kern. Er blijft 640 g over.

1 Snij de witte kool in dunne reepjes.

2 Doe de sliertjes witte kool in een grote kookpot

vul met koud gezouten water. (Zet onder water)

Maak je handen nat.
Draai middelgrote gehaktballen.

Leg ze met het kalfsvlees in het water. Zet met behulp van een maatbeker onder water.

3 Voeg 30 draaien peper toe.

Breng om 18 u aan de kook op stand 12.

 

  1. Vul een kookpot met water voor de aardappelen.
  2. Doe er een koffielepel zout in.
  3. Breng het water om 18.25 u aan de kook, dan zijn de aardappelen om 18.55 u klaar.Weeg de boter

    en de bloem af.

  4. Leg de aardappelen in het kokend water.
  5. Zet een deksel op de kookpot. Kook de aardappelen 20 minuten.Hak de peterselie.

    Draai het vuur laag. Zet een deksel op de pot. Laat alles 15 minuten zachtjes koken op stand 6.

De saus om 18.45 u:
(Meet het kookvocht af en voeg het bouillonblokje toe.)
1 Smelt de boter in een pan.
2 Doe er de bloem bij en roer tot dit gaat borrelen.
3 Voeg de melk (& het kookvocht) toe. Tijdens het warmen wordt de saus dikker. Blijf roeren zodat er geen klontjes komen. Laat 1 minuut doorkoken. Haal de pan van het vuur.
4 Breng de behamelsaus op smaak met een klein beetje zwarte peper, 3/4 koffielepel zeezout en 1 flinke strooi muskaatnoot of curry.

5 Giet de witte kool met de gehaktballen af boven een zeef.

Kruid met 2 strooien zwarte peper & een kleine koffielepel zeezout.

(2 kleine strooien nootmuskaat of curry)

Meng ze met een houten lepel onder de saus.

Dien op.

  • Giet de aardappelen af en schud ze op.
  • strooi er fijngehakte peterselie over.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.