Culinaire hutsepot


Ik serveerde (na 2 uren) de krokante aardappelgaletjes (waarvoor de aardappelen in het geronimo magazine gekookt worden) op een apart bord bij Harry’s hutsepot met varkenshaasje (met een perfecte cuisson) en seizoengroenten uit de moestuin.

Dit heb je nodig voor 3 personen

  • 1/2 kg aardappelen
  • 1 ei
  • 125 ml koude melk
  • 1/2 dl pils
  • zout, muskaatnoot, cayenneppeper
  • 125 g bloem
  • 7,5 g gesmolten boter of 1/2 eetlepel arachide-olie
  • bakboter
  • 3 x 175 g varkensmignonette of 500 g carrégbraad
  • 1/4 kg spinazie
  • 1/4 kg wortelen
  • 1/8 savooi of 4 mini groene kool
  • peper, zout, nootmuskaat
  • 1 dl kalfsfond
  • boter

Werkwijze aardappelpannenkoeken:

Pannenkoekendeeg
Doe de bloem+ zout in een kom.
Doe er geleidelijk de melk, eieren, bier,muskaatnoot, cayennepeper (flink kruiden!) en gesmolten boter of olie bij.
Roer met een garde tot een glad beslag.
Zeef!

aardappelgalettes of rösti
Schil de aardappelen .
Zet de rauwkostmolen of mandoline  boven de kom. Rasp de aardappelen al rechtstaande in julienne (sliertjes zo lang mogelijk).
Leg de stro-aardappelen één voor één in het bakje van de rauwkostmolen. Leg je handen boven elkaar op de draailing.

Maak de wortelen schoon: neem de wortelen bovenaan vast. Snijd met een dunschiller van boven naar onder het vel eraf. Draai met de wortel. Snijd de boven en onderkant eraf met een mes.
Snijd in schijfjes met de Keukenrobot.
Breng water met zout aan de kook voor de wortelen 5-6 min.

De buitenste bladeren van de savooikool verwijderen, tot je de vaste krop overhoudt.
De kool in 8 parten verdelen, harde kern verwijderen en in fijne reepjes snijden.
De savooikool wassen en laten uitlekken.

Smelt een klontje boter op stand 7.
1 part van de savooikool toevoegen en onder voortdurend omscheppen met een houten lepel de kool op een matig vuur laten slinken.
Nog 1 part van de kool toevoegen en blijven omscheppen om alles goed te verhitten.

Kook de wortelen 5-6 min. in een pan kokend water met zout.

Zout, peper, nootmuskaat en 1 dl?  fond toevoegen aan de kool

en onder deksel gedurende 20 minuten laten stoven op stand 4.
Af en toe omscheppen.

Giet de wortelen af.

Voeg peper

en (1/4 koffielepel) zout naar smaak toe.

Verwijder de nerven van de spinazie.
Spoel.

Eventueel de laatste minuten het deksel van de pan met de savooi nemen om het teveel aan vocht te laten verdampen.

Op smaak brengen.

Verwarm de oven voor op 180°C

 

Stoof de spinazie aan in boter (100 g+ 3 versnipperde uien + 3 versnipperde teentjes look?).

Bestrijk 3 kleine vuurvaste schoteltjes met boter

en beleg met schijfjes wortel

Leg hierop savooi

Snijd het vlees gedeeltelijk open.
Vul met gestoofde spinazie. Laat boter bruinen in een pan op stand 6.

Bak het vlees 5′
Draai om & bak 5′ langs de andere zijde.
Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.

Leg de aardappelen niet op een handdoek (zetmeel kleeft eraan!).
Roer de aardappelen + nootmuskaat 1 x door het deeg en stoppen.

Vul een diepe bakplaat met 1 cm water.

Leg het vlees in de  3 kleine vuurvaste schoteltjes.
Goed aandrukken.

Zet de schoteltjes op de bakplaat & plaats een half uur in de oven

Pannenkoeken van aardappelnestje

Smelt een klontje boter in een schroeiend hete tefal bakpan en bedek al draaiend de pan de hele bodem met vetstof.
Leg de pan vol. Druk aan, zodat alles mooi bijeen komt. Laat de onderkant 2’vollen bak & daarna vuur verminderen &  5 à 6′  bruinen.

Leg  een bord op de pannenkoek.
draai de pannenkoek om, schuif weer in de pan & bak de andere kant 5  6′ goudbruin.
Leg de pannenkoek op een bord.
Smelt na iedere bakbeurt boter in de pan!!!

Let op voor stoom bij het openen van de ovendeur!
Haal de schaaltjes met een ovenwant & voorzichtig uit oven

Keer de bereiding niet om op een bord. Er loopt veel vocht uit!

Geef er mosterd & bruin brood bij.
Serveer met een bruine trappist


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.