Dit heb je nodig voor Hollandaise:
- 3 eierdooiers
- 1/2 citroen
- 75 ml water
- 75 ml Riesling
- 150 g gesmolten boter
- zout/peper
Werkwijze:
gekookte krielaardappeltjes
- Leg een oude krant op het werkblad. Schil de krielaardappelen met een dunschiller. Leg ze in een vergiet. Ruim het afval op.
Spoel de aardappelen onder stromend water af. Zet het vergiet op een bord.
Vul een pan voor de helft met water en breng dit aan de kook.
Doe er een koffielepel zout in.
Leg de aardappelen in het kokende water. Zet een deksel op de pan. Kook de aardappelen 20 minuten.
Giet ze af.
Stoven van witloof :
- Maak het witloof schoon.
- Was het witloof.
- Snijd in fijne reepjes.
- Beboter een kookpot.
- Leg het witloof erin.
- Doe er grof zout & enkele druppels citroensap op.
- Doe de kookpot halfvol met water.
- Dek af met aluminiumfolie.
- Laat het witloof op het vuur sudderen tot het beetgaar is.
- Zet een vergiet boven een kookpot.
- Doe het witloof in het vergiet.
Tip van Yanaika, gezien in de zondag van 3.4.2011:
Om boter te klaren, smelt je boter in een pan met dikke bodem en laat 15′ staan.
Schep dan het schuim dat zich boven op de boter vormt af met behulp van een schuimspaan en gooi dit weg.
Wat overblijft is geklaarde boter.
Au bain-marie de dooier, het water, wijn, citroensap zout & peper opkloppen tot een romige massa.
Het bovenste deel wegnemen en er stilaan de gesmolten boter met een houten lepel onderroeren.
Tip: werk af met Hamse graanmosterd, een streekproduct.
Smelt een klont boter in de pan.
Leg de tongscharrolletjes erin.
Voeg droge witte wijn toe.
Zet een deksel op de pan.
Laat ze gaar worden.