Aardappelchurros op 90°C???


Eerst bakten we met z’n twee  en nadien vond ik de truc om aardappelbeignets van Sergio, die afwijken van aardappelsoesjes te draaien en in mijn eentje rechtstreeks in het vet te spuiten en af te knippen met een schaar.


 Pommes dauphine of kookdeeg 

DIT HEB JE NODIG:

  • 1/2 kg aardappelen
  • 1 koffielepel zout

• 2 dl water
• 80 gram boter
• 100 gram bloem
* 4 eieren (om in het frituurvet op te blazen!)
verder: zout en nootmuskaat.

WERKWIJZE:
Maak eerst puree

1 Leg een oude krant op het werkblad.
Schil de aardappelen.
Leg ze in een vergiet.
Ruim het afval op.
2 Spoel de aardappelen af. Zet het vergiet op een bord. Snijd de aardappelen in 4 stukken.
3 Vul een pot voor de helft met water.
4 Doe er een koffielepel zout in.
5 Zet een deksel op de pot. Breng het water aan de kook.
6 Leg de aardappelen in het kokende water.
Zet de deksel weer op de pot. Kook de aardappelen 20 minuten.

Zet alles klaar voor het kookdeeg.
Weeg de boter en de bloem af. Zeef de bloem.
Meet het water af.

7 Zet een vergiet in de gootsteen.
Giet de aardappelen in het vergiet.
8 Laat ze goed uitdampen.
9 Maak puree met een aardappelstamper.


Kookdeeg
Dit deeg maak je in een pot klaar.

10 Doe de boter en het water in een pot.
Breng aan de kook.
11 Als het mengsel in de pot gaat koken, haal je het van het vuur en giet je alle bloem er in één keer bij.
12 Roer met een klopper tot het mengsel glad is, en als een bal van de zijkant loslaat.
Dit duurt maar 1 minuut.
13 Laat het mengsel afkoelen tot je je vinger erin kan houden.
Doe er 1 ei bij. Roer er door.
Doe er dan het tweede ei bij. Weer roeren.
Doe er dan het derde ei bij. Roeren.
Doe er dan het vierde ei bij. Roer tot je een dik smeuïg glanzend deeg krijgt.
14 Verwarm de frituurpot voor op 180 °C.
Doe het kookdeeg in de pot met de puree.
Meng met een houten lepel.
Breng op smaak met zout en nootmuskaat.

Vul een spuitzak zonder te sukkelen: (poche overplooien!) met het deeg.

15 Laat het mandje in de frituurolie zakken.
Laat met 2 koffielepels kleine klontjes deeg in het vet glijden of spuit 3 korte staafjes.

16 Laat rijzen en bak ze tot ze aan een kant goudbruin zijn geworden.

Tik er met een schuimspaan op om ze te draaien. Bak ze goudbruin.
17 Haal ze in het mandje uit het vet en laat ze op keukenpapier uitlekken.

18 Bak vlak voor het opdienen een tweede keer.
Eet ze met je handen!

Opmerking: frituur maximum 10 x gebruiken, olie maximum 6 maanden in de frituur. Ik ga eens op zoek naar die strips, gezien in de aflevering van 8/11.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.