Varkenstongen en vinaigrette


Aan deze Vlaamse salade met goed zuurgehalte, van een specialiste: museau van orgaanvlees ontbreekt in Smaak 49 van juni-september 2009 een stuk tekst!

Werkwijze:

Koken van rundertong of varkenstongetjes

Verwijder de bloedresten uit tong door ze 6 uur in koud water te leggen (het water 3 x verversen).
Haal de tong uit het water.
Leg de tong in vers gezouten koud water.
Breng het water aan de kook.
Laat de tong 5 minuten koken.
Giet af.
Laat de tong uitlekken.
Breng water aan de kook met 1 ui, 1 wortel en selder.
Leg de tong erin & laat 1 uur zachtjes koken.
Probeer of je met een scherp mesje door het vlees kan duwen. Dan is de tong gaar.
Haal de tong uit het water & verwijder het vel.
Snijd de tong in plakjes
Geconcasseerde tomaat

tomaten ontvellen = geconcasseerde of dobbelsteentjes van tomaten van bomma Huysentruyt
Breng in een pannetje water aan de kook.
Snijd een kruis in de tomaat. Snijd het kontje uit de tomaat.
Leg de tomaat in water dat gekookt heeft. Tel van 21 tot 31. Haal de tomaat uit het water.
Spoel onder stromend koud water.
Pel ze.
Snijd de tomaat in 4
Ontdoe ze met je duim van de pitjes
Leg ze omgekeerd op een handdoek en snijd op een plank in stukjes.
Leg ze in een kommetje.
Zet opzij.

Vinaigrette
:
meng 6 eetlepels maïsolie met 2 eetlepels azijn.
Voeg 1 koffielepel mosterd, een snuifje suiker, zout, peper (& bieslook) toe.
Meng 1 versnipperde ui en 2 kleine augurken in plakjes  met de tomatenblokjes.
Meng dit samen met de plakjes tong onder de vinaigrette.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.